orveç Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Norveç Turistik Vizesi güncel evrak listesi isteyiniz. Norveç turistik vize güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayın.
Norveç turistik vizesi kişinin kendi konaklama ve ulaşım rezervasyonlarını yaparak turistik amaçlarla Norveç’i ziyaret etmek ve kültürünü tanımak isteyen kişiler için geçerli kısa süreli vize tipidir. Norveç turistik vizesi olan kişiler ülkede en fazla 90 gün konaklama hakkına sahip olurlar. Norveç Schengen bölgesindeki ülkelerden biri olduğu için Norveç turistik vizesine sahip olan kişiler, Schengen’e üye olan diğer ülke veya ülkelere de Norveç Schengen vizeleriyle giriş yapabilirler. Norveç vizesi ile başka bir Schengen ülkesinden seyahat başlamak veya Norveç’e hiç gitmeden diğer Schengen üye ülkelerine giriş yapmak daha sonraki Schengen vize başvurularınız olumsuz yönde etkileyebilir. Norveç Schengen vizesinin doğru kullanımı ve güncel evrakları talep etmek için lütfen Vize Merkezi temsilcilerimizi arayın. İkamet ettiğiniz şehre en yakın şubemizi iletişim bölümünden görebilirsiniz.
Norveç turistik vize başvuru dosyanıza ekleyeceğiniz banka hesap dökümünüz ve Schengen bölgesinden vizenin bitiş tarihinden önce ayrılacağınızı destekleyen belgeler seyahat niyetinizi açığa çıkarıcı nitelikleri taşıdığından Norveç Konsolosluğu için büyük önem arz etmektedir. Vize talep dilekçenizi Norveç Konsolosluğu’na hitaben, ıslak imzalı olarak hazırlamanızı; pasaportunuzun Norveç’ten dönüş tarihinizden sonra en az 3 ay geçerliliğe sahip olmalıdır. Norveç turistik vizesi için başvuru dosyanıza 1 adet biyometrik fotoğrafınızı da eklemeyi unutmayınız. Norveç Schengen vizesi için sunduğunuz fotoğrafların daha önceki Schengen vizelerinde kullanılmamış olması gerekmektedir.
Norveç Turistik Vize Başvuru İşlemleri
Norveç turistik vize başvuru dosyanıza çalışansanız maaş bordrolarınız; ev sahibiyseniz tapunuzu; araç sahibiyseniz aracınızın ruhsatını; eğitiminiz devam ediyorsa öğrenci belgenizi eklemeniz gerekebilir. Bu evrakları dikkatle ve birbirleriyle tutarlı şekilde hazırlamanızı öneririz. Norveç’e turistik vize başvuru dosyasına eklenecek belgeler kişinin mesleki durumuna ve statüsüne göre değişiklik göstermektedir. Norveç turistik vize başvuru dosyanıza; şirket sahibi veya çalışanı iseniz güncel şirket evraklarınızı; hizmet döküm belgenizi ve son 3 aylık banka hesap özetinizi dahil etmelisiniz. Şirketinize ait faaliyet belgeleri güncel ve ıslak imzalı olmalıdır veya e-devletten alınmış faaliyet belgenizi kullanmanız gerekir.
Norveç turistik vize başvurularınızda otel ve uçak rezervasyonu yaptırdığınız tarihlerin dilekçenizdeki tarihlerle uyumlu olmasına özen gösteriniz. Bu evraklardaki tarihle ilgili tutarsızlıklar vize sonucunuzu olumsuz etkileyebilir. Otel ve uçak rezervasyonları hakkında Vize Merkezi temsilcilerimizden destek alabilirsiniz. Norveç vize başvurularında dilekçe, Norveç Schengen vize başvuru formu, sponsor yazısı, şirket dilekçesi, şirket izin ve görev yazıları İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Bu evrakların Türkçe haliyle yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
Norveç vize başvuruları sırasında birden daha fazla kişi ile seyahat edilecek ve seyahat edilecek diğer aile fertlerinin seyahat masraflarını tek bir kişi karşılayacak olması halinde; Banka bilgilerinizde bulunan kullanılabilir bakiye limitinin yukarıda belirtilen limitten fazla olmasına dikkat edilmelidir. Norveç vize başvuruları için kullanacak olduğunuz banka bilginizde seyahat edecek tüm başvuru sahiplerini finanse edecek limitte bakiye olmasına özen gösterilmelidir. Gösterilecek hesabın uzun süreli hareketliliğe sahip olması yararınıza olur.
Norveç Turistik vizesine başvuru yapan kişi reşit değilse İngilizce vize başvuru formunda hem kendisinin hem de yasal velisinin imzası bulunmalıdır.
Başvuru belgelerinin tamamlanmış olması, mutlaka vize verileceği anlamına gelmemektedir. Norveç vize başvurularınız hakkında verilecek kararlar Norveç Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir. Vize başvurularınızın sonucu ve vize çıkış süresiyle ilgili nihai karar Konsolosluk tarafından verilecektir.
Norveç Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli.
- 1 adet Biometrik fotoğraf: 35×45 mm ölçülerinde, güncel ve arka fonu beyaz olmalıdır.
- Banka Hesap Dökümü: Son 3 aylık hesap hareketlerini içeren, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte.
- Kimlik Fotokopisi ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Güncel tarihli, orjinal belge, kişinin aile ve adres bilgilerini içermelidir.
- Vize Talep Dilekçesi: Kişinin bağlı bulunduğu kurumun antetli kağıdına konsolosluğa hitaben yazılmış,şirket yetkilisi tarafından kaşe ve ıslak imza atılarak hazırlanmalı ve İngilizce yazılmalıdır.
- Uçak ve Otel rezervasyonları: Satın alınmış ve İngilizce tercih ediliyor.
Norveç turistik vize başvuru sahibi bulunduğu duruma göre hazırlaması gereken ek belge listesi;
Kişi Şirket Sahibi ise;
1.Güncel şirket evrakları ( Orjinal faaliyet belgesi, imza sirküleri, vergi levhası, sicil gazete fotokopileri)
2.SGK/BAĞ-KUR Hizmet Dökümü
Kişi Şirket Çalışanı ise;
1.SGK İşe Giriş Bildirgesi ve barkodlu SGK Hizmet Dökümü
2.Maaş Bordroları (Son 3 aylık ıslak imzalı)
3.Güncel tarihli şirket evrakları ( Orjinal faaliyet belgesi, imza sirküleri, vergi levhası, sicil gazete fotokopileri)
Kişi Emekli ise;
1. Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık, emeklilik maaşının yattığını gösterecek şekilde, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)
2. Emekli kart fotokopisi veya E devletten alınmış Emekli olduğunuzu gösterir belge
Kişi Devlet Memuru ise;
1. Çalışma ve resmi izin belgesi (Meslek ve görev bilgilerinizi içeren, mühür ve ıslak imzalı)
2. Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
Başvuru sahibi çiftçi ise;
1.Çiftçilik yaptığını belirten çiftçilik belgesi.
2. Çiftçilik Odası kaydı belgesi (Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi)
Kişi Ev Hanımı ise;
Ev hanımına sponsor olacak 1. dereceden akrabasına ait (anne, baba, kardeş, eş, çocuk) evraklar
İşveren ise;
1. Sponsor yazısı (Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, İngilizce yazılmış sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirtecek şekilde kaşe ve imzalı)
2. Barkodlu 4 B Hizmet dökümü veya BAĞ-KUR Hizmet dökümü (e-devletten barkodlu olarak alınmalı)
3. Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
4. Banka hesap dökümü (En az 7000 TL bakiyesi olan, son 3 ayın bilgilerini içeren, kaşe, imza ve banka yetkilisinin imza sirküleriyle birlikte sunulmalıdır)
Çalışan ise;
1. Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce yazılacak, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten kaşe ve imzalı)
3. Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
4. SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile temin edebilirsiniz / barkodlu olmalı)
5. Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve ıslak imzalı)
6. Banka hesap dökümü (En az 7000 TL bakiyesi olan, son 3 ay bilgilerini içeren, kaşe, imza ve banka yetkilisinin imza sirküleriyle birlikte sunulmalı)
Devlet Memuru ise;
1- Çalışma belgesi (meslek ve çalışma bilgilerini içeren)
2- Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
3- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve mühür olan)
4- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce yazılacak olup, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten, ıslak imzalı)
5- Banka hesap dökümü (En az 7000 TL bakiyesi olan, son 3 ay bilgilerini içeren, kaşe, imza ve banka yetkilisinin imza sirküleriyle birlikte sunulmalı)
Emekli ise;
1- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce yazılacak olup, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten, ıslak imzalı)
2- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, emeklilik maaşının yattığını gösterecek şekilde, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)
3- Emekli kart fotokopisi veya E devletten alınmış Emekli olduğunuzu gösterir belge
4- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile bilgilerini içerir)
Kişi Öğrenci ise Hazırlaması Gereken Evraklar
1- Pasaport, varsa eski pasaportlar (Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli)
2- Öğrenci belgesi (Güncel, ıslak imzalı ve kaşeli, İngilizce haliyle)
3- 2 adet biometrik yeni fotoğraf (35×45 ölçülerinde, beyaz fon üzeri, güncel)
4- Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
5- Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük olması halinde, anne, baba imzalı, noter onaylı orjinal belge İngilizce olarak ibraz edilmelidir)
6- Uçak ve Otel rezervasyonlarınız (Satın alınmış olarak var ise İngilizce olarak sunulmalıdır)
Öğrenciye sponsor olacak 1. dereceden akrabasına ait (anne, baba, kardeş, eş, çocuk) aşağıda belirtilen evraklardan uygun olanları sunmalıdır:
İşveren ise;
1- Sponsor yazısı (Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, İngilizce, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten kaşe ve imzalı)
2- Barkodlu 4 B Hizmet dökümü veya BAĞ-KUR Hizmet dökümü (e-devletten barkodlu olarak alınmalı)
3- Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
4- Banka hesap dökümü (En az 4000 TL bakiyesi olan, son 3 ayın bilgilerini içeren, kaşe, imza ve banka yetkilisinin imza sirküleriyle birlikte sunulmalıdır)
Çalışan ise;
1- Şirket yazısı (İşveren tarafından, şirketin antetli kağıdına,İngilizce, konsolosluğa hitaben, kişinin şirketteki görevi hakkında bilgileri içeren kaşe ve imzalı)
2- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten, ıslak imzalı)
3- Güncel tarihli şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
4- SGK işe giriş bildirgesi ve barkodlu 4 A hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile temin edebilirsiniz)
5- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve ıslak imzalı)
6- Banka hesap dökümü (En az 4000 TL bakiyesi olan, son 3 ay bilgilerini içeren, kaşe, imza ve banka yetkilisinin imza sirküleriyle birlikte sunulmalı)
Devlet Memuru ise;
1- Çalışma belgesi (meslek ve çalışma bilgilerini içeren)
2- Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
3- Maaş bordrosu (son 3 aylık, imza ve mühür olan)
4- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, İngilizce, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten, ıslak imzalı)
5- Banka hesap dökümü (En az 4000 TL bakiyesi olan, son 3 ay bilgilerini içeren, kaşe, imza ve banka yetkilisinin imza sirküleriyle birlikte sunulmalı)
Emekli ise;
1- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben,İngilizce, sponsor olunacağını ve akrabalık bağını belirten, ıslak imzalı)
2- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, emeklilik maaşının yattığını gösterecek şekilde, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)
3- Emekli kart fotokopisi veya E devletten alınmış Emekli olduğunuzu gösterir belge
4- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile bilgilerini içerir, kaşe ve imzalı)
Vize Merkezi Aracılığıyla Norveç Turistik Vizesi Nasıl Alabilirsiniz?
1.Adım – Çağrı Merkezimizi arayınız.
Vize Merkezi- Norveç Vize Departmanı Çağrı Merkezimizi arayarak temsilcilerimizden durumunuza uygun olarak hazırlayacakları evrakların içeren bilgi mailini talep ediniz. Çağrı Merkezi yetkililerimize vereceğiniz doğru bilgiler doğru vize kategorisine başvuru yapmanızı sağlayacak ve vize başvuru işlemleri süresince yaşanabilecek olumsuz durumları engelleyecektir.
2. Adım – Bilgi Mailinde bulunan evrakları hazırlayınız.
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı Çağrı Merkezi yetkililerimizin tarafınıza yönlendirmiş olduğu bilgi mailinde bulunan başvuru evrak listesini eksiksiz olarak hazırlayın ve vize başvuru dosyanızı tamamlayın.
Unutmayın! Eksik ve hatalı belgelerle yapılacak vize başvuruları işlem sürenizin uzamasına hatta başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Konsolosluk vize bölümünce yeni ek evrak talep edilebilir. Bu evrakların tamamlanması zorunludur.
3. Adım – Evraklarınızı Kargo yapın.
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı tarafından durumunuza yönelik yönlendirilmiş bilgi mailinde bulunan evraklarınızı eksiksiz olarak tamamlayın ve bir başvuru dosyası haline getirerek size en yakın şubemize kargo yapın. Kargo takip numaranızı temin ediniz. Kargonuzun Merkezimize ulaşımı sonrası yetkililerimiz tarafından bilgilendirileceksiniz. Kargo ve kurye hizmeti masrafları başvuru sahibi tarafından karşılanmaktadır.
4. Adım – Eksik evrak, randevu ve süreç hakkında bilgilendirme
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı, başvuru dosyanızı inceledikten sonra tarafınıza bir bilgi maili yönlendirecektir. Yönlendirilecek olan e-mailde varsa eksik veya hatalı evraklarınız bildirilecek, eksik evrakı bulunmayan başvuru sahiplerinin ise randevu tarih ve saati hususunda onayları alınacaktır.
5. Adım – Biyometrik bilgi beyanı
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı 2015 / 2016 yılında herhangi bir Schengen Üye Ülkesine parmak izi beyanında bulunmamış vize başvuru sahiplerini biyometrik bilgilerini parmak izi merkezinde beyan etmek üzere davet edecektir. Yetkililerimiz biyometrik verilerini beyan edecek yolcularımıza süreç boyunca asistanlık ederek sorunsuz bir şekilde başvuru işlemlerinizin tamamlanmasını sağlayacaktır.
Lütfen Dikkat! Pasaportunda bulunan Schengen vizesine ‘VİS’ notu düşülmüş yolcularımızın istisnai durumlar dışında şahsen gelmesine gerek yoktur.
6. Adım – Pasaport teslimi
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı, biyometrik bilgilerin beyan etmiş veya biyometrik verilerini beyan etmeye gerek olmayan yolcularının işlem sürecini tamamen kontrolü altında tutmaktadır. Norveç turistik vize işlemleri 5 ile 15 iş günü gibi bir süre zarfında sonuçlanmaktadır. Bu süre ön görülen bir süredir. Yabancı pasaport sahiplerinin işlemlerini, Norveç Konsolosluğu resmi tatil günlerini ve Konsolosluğun işlem değerlendirme ek süresini kapsamayacaktır. Tüm işlem süreleri yetkililerimiz tarafından kontrol edilecek olup, işlemlerinizin tamamlanması sonrası pasaportların teslimatı başvuru sahiplerinin talep ettiği üzere kargo veya merkezimizde şahsi teslim alınarak sağlanacaktır.
Norveç Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Norveç Ticari Vizesi güncel evrak listesi isteyiniz. Norveç ticari vize güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayın.
Norveç ticari vize başvurularında davetiye, şirket yazısı, şirket izin ve görev yazıları ve şahsi ve kurumsal dilekçelerin İngilizce olması koşulu vardır. Evrakların hangi dilde olması gerektiği, hangilerinin orijinal hangilerinin fotopi olarak kabul edildiğine dair güncel bilgileri Norveç vize departmanı temsilcilerimizi arayarak öğrenin ve başvurunuzu sorun yaşamadan gerçekleştirin.
Norveç’e seyahat edecek Türk vatandaşlarının seyahatleri öncesinde vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Norveç Konsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliği T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi kişilere vize alma zorunluluğu koyarken, diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi kişiler 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla vize işlemlerinden muaftırlar.
Norveç Konsolosluğu, Norveç’e ticari amaçlı seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını vize işlemlerine tabi tutmaktadır. Norveç ticari vize talebinde bulunan kişinin Norveç seyahatinin mesleki gerekliliği çalışanı veya sahibi olarak bağlı bulunduğu şirket tarafından onaylanmış bir iş organizasyonuna (kongre, toplantı, fuar, seminer, eğitim amaçlı seminer vb.) dahil olmak üzere seyahat etmeyi planlayan yolcuların başvurduğu vize türüdür. Norveç ticari vize talebinde bulunan kişinin mesleki durumuna göre hazırlayacağı, sahibi veya çalışanı olduğu şirket bilgilerini içeren ek evraklar olabilmektedir. Bu evraklar Norveç konsolosluğu tarafından belirlenmektedir.
Norveç Ticari Vize Başvurusu
Norveç ticari vize başvurusunda bulunan kişinin bağlı olduğu firmanın şirket sahibi tarafından yazacağı İngilizce dilekçede Norveç’e seyahat edecek personelinin şirkette izinli olduğu tarihler ve personelin seyahat sonrasında Türkiye’deki işine devam edeceği belirtmelidir. Bu izin belgesi mahiyetindeki dilekçe kaşeli ve ıslak imzalı olarak hazırlamalıdır.
Şirket sahibiyseniz; Norveç Konsolosluğuna veya Norveç Büyükelçiliğine hitaben şirketin antetli kağıdına hazırlayacağınız İngilizce dilekçe metninde seyahat amacınızı, tarihlerinizi belirtmeyi; kağıdı ıslak imzalı ve kaşelenmiş bir şekilde vize başvuru dosyasına eklemeyi unutmayınız.
Norveç ticari vizesiyle Norveç’te konaklamadan doğrudan Schengen bölgesindeki bir ülkeyi ziyaret edemezsiniz. Seyahatinize Norveç’ten başlamanız ve en uzun konaklamanızı Norveç’de gerçekleştirmeniz gerektiğini hatırlatırız. Schengen ticari vizesinin başka amaçlarla kullanıldığı tespit edildiği taktirde bir sonraki vize başvurularınızın olumsuz sonuçlanma ihtimali vardır. Seyahat amacınız ve seyahat planınızla ilgili olarak Vize Merkezi danışmanlarından alacağınız tavsiyeler vizenizin arzu ettiğinizi şekilde çıkmasına pozitif etki eder. Ticari amaçla Norveç’e gerçekleştireceğiniz seyahatinizin devamında diğer Schengen ülkelerini de ziyaret etmeyi planlıyorsanız, diğer ülkelerin rezervasyon bilgileri hakkındaki detayları da başvuru dosyanıza eklemenizi tavsiye ederiz.
Norveç Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda Norveç ticari vize talebinde bulunan kişileri mülakata çağırmaktadır. Norveç ticari vize talebinizi kurumumuz üzerinden gerçekleştirmeniz durumunda Norveç Vize Merkezi yetkilimiz mülakat ve randevu sürecinde size eşlik edecek ve gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Mülakatın olumsuz değerlendirilmesi durumundan kurumumuz sorumlu değildir.
Norveç Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar
- İngilizce Vize Talep Dilekçesi (Şirketin antetli kağıdına, Konsolosluğuna hitaben kaşe ve imzalı)
- Pasaport. Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli.
- Kimlik Fotokopisi
- Davetiye (ingilizce, Norveç emniyetinden onaylı, kaşeli imzalı, davet eden firmanın imza ve kaşesi ile birlikte)
- 1 adet biyometrik fotoğraf (3,5×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon arkalı, güncel)
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren, güncel)
- Kira gelirleri, Tapu, Araç ruhsatı fotokopileri (Varsa)
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti ve Otel Rezervasyonu: (Satın alınmış tercih ediliyor) Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
Norveç Ticari vize Başvuru sahibinin bulunduğu duruma bağlı olarak hazırlaması gereken ek evraklar listesi;
- Kişi şirket sahibi ise;
- Güncel Şirket Evrakları (orijinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- SGK/Bağ-Kur hizmet dökümü
- Banka hesap özeti (son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve imza sirküleri ile birlikte)
Kişi şirket çalışanı ise;
- Güncel Şirket Evrakları (Orijinal Faaliyet Belgesi, Sicil Gazete, Vergi Levhası, İmza Sirküleri Fotokopileri)
- SGK/Bağ-Kur Hizmet Dökümü
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, Islak imza ve kaşeli)
- Banka Hesap Özeti (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve imza sirküleri)
Norveç Ticari Vize Davetiyesi
Norveç’e ticari bir amaçla seyahat etmeyi planlıyorsanız Norveç’deki şirketten gelecek davet mektubunu başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Eğer bir şirket çalışanı olarak Norveç ticari vize başvurusunda bulunacaksanız davet mektubuna ek olarak; bağlı bulunduğunuz şirketten temin edeceğiniz antetli kağıda, yurt dışına hangi sebeple seyahat edeceğinizi açık bir şekilde belirttiğiniz metni de Norveç vizesi başvuru dosyanıza eklemeniz gerektiğini hatırlatırız.
Norveç ticari vizesi için başvuruda bulunurken ticari davetiye aldığınız firmayla ilişkileriniz önemlidir. Ticari vize başvurusunda bulunan şahsın şirketi ile aynı iş alanında faaliyet gösteren bir firmadan davetiye alınması önemlidir. Faaliyet alanı farklı bir firmadan davetiye alınıyorsa, firmaların birlikte yaptığı işle ilgili daha açıklayıcı bilgiler sunulması vize başvurusunun olumlu sonuçlanması açısından avantaj sağlar.
Norveç ticari vize davetiyesi İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Norveç’te davet eden firma yetkililerinin imza ve kaşesinin yanında, Norveç’te gidilecek bölgenin polis birimleri tarafından kaşe ve imzalı olması gerekmektedir.
Norveç Ticari Vize İşlemleri
Pasaportunuz Norveç’ten dönüş tarihinizden sonra en az 6 ay geçerliliğe sahip olmalıdır. Norveç ticari vizesi için başvuru dosyanıza Schengen standartlarında çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğrafınızı da eklemeyi unutmayınız. Bu fotoğrafların önceki Schengen vizelerinde kullanılmamış olması gerekmektedir. Norveç Konsolosluğu güncel biyometrik fotoğraf talep etmektedir. Ayrıca fotoğrafınızın pasaportunuzda kullanılan fotoğrafla aynı olmaması da gerekmektedir. Güncel olmayan fotoğraflarla yapılan başvurularda yeniden fotoğraf talep edilir veya başvurunuz kabul edilmeyebilir.
Norveç ticari vize başvurusu için gereken evraklardan ize başvuru formu, talep dilekçeleri, şirket görev yazısını içeren dilekçenin İngilizce olarak hazırlanması gerekmektedir.
Norveç ticari vize başvurunuz sonuçlanmadan konaklama ve ulaşım için ödeme yapmak, vize alım sürecinizin uzaması veya seyahat öncesi karşılaşılabileceğiniz olası bir sorunda sizi zor duruma sokabilir. Norveç Konsolosluğu tarafından ek olarak talep edilmediği sürece ulaşım ve konaklamada iadesi bulunmayan ödemelerle ilgili sorunlardan kurumumuzun sorumlu değildir.
Norveç Ticari Vizenin Süresi
Norveç ticari vizesinin ne süreyle verileceğine karar veren tek yetkili kurum Norveç konsolosluğudur. Uzun süreli Norveç Schengen vizesi için bakılan kriter daha önceki Schengen vize kullanımlarıdır. Schengen vizesi 180 günlük süre zarfında 90 gün Norveç’te kalma hakkı vermektedir. Ticari vize başvurularında seyahatin amacı vizenin süresini de etkileyebilmektedir. Uzun süreli vize talebi şirket yetkilisi tarafından yazılacak olan dilekçe de dile getirilmekle birlikte spesik bir süre için vize talebinde bulunmak vize sonucunu çok fazla etkileyen bir unsur değildir. Norveç’te sürekli iş bağlantısı içinde olunan firma ve daha önceden alınmış Schengen vizelerinin doğru kullanılmış olması sonraki vize başvurularında vize süresine dair sonucu etkileyebilmekle birlikte vize süresi kesinlikle uzun olacağına dair hiçbir garanti yoktur. Ancak doğru evraklarla ve mantıklı sebepler ileri sürülerek yapılacak başvurular sonucu daha avantajlı hale getirebilir.
Norveç vize başvuru işlemlerinize Norveç’e olan seyahat tarihinizden 1 ay önce başlamanızı tavsiye ederiz. En fazla 3 ay önceden başvuru yapma hakkınız vardır ancak size gönderilen davetiyedeki tarihler Norveç vize başvurularında önem arz edeceğinden ve davetiyenin güncelliğini yitirmemesi açısından seyahat tarihinize 1 ay kala başvuru evraklarınızı teslim etmeniz yerinde olur. Seyahat tarihine 2 haftadan daha kısa bir süre kalmış kişilerin vizelerinin seyahat tarihine yetişememe riski bulunmaktadır.
Norveç Ticari Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Norveç Vizesinin sonucuyla ilgili karar vermeye tek yetkili kurum Norveç Konsolosluğu’dur.
- Norveç ticari vize kısa süreli bir Schengen vizesidir. Başvuru sahibine Schengen üye ülkelerde maksimum 90 gün konaklama imkânı tanır. İlk Schengen vizesi için başvuru gerçekleştirecek kişilerin 90 gün konaklamalı Schengen vize almaları istisnai durumlar dışında mümkün değildir. Vizeleriniz geçmiş Schengen vizelerinizin doğru kullanım oranlarına göre kademe kademe artacaktır.
- Norveç ticari vize başvuruları için beyan edilecek davet yazıları bir vize olmayıp sadece vize başvuru işlemleri için kullanılacağı unutulmamalıdır.
- Norveç ticari vize başvuru işlemleriniz sonuçlanmadan hotel ve uçak bileti satın alımları yapmamanız yararınıza olacaktır. Norveç vize başvuruları 7 ila 15 iş günü gibi bir süre zarfında sonuçlanırken söz konusu süreler; Norveç Konsolosluğu’nun resmi tatil günlerini, yabancı pasaportların uzun sonuçlanma sürelerini ve ön görülen tarihleri dışında ki ek işlem sürelerini kapsamayacağını bilgilerinize sunarız.
- Norveç Konsolosluğu ihtiyaç duyması halinde vize başvuru sahibinden ek evrak talep etme hakkına sahiptir. Başvurunuzu kurumumuz üzerinden gerçekleştirdiğinizde ek evrak talebi ve benzeri durumlar tarafınıza gerekli bilgilendirmeler temsilcimiz tarafından yapılacaktır.
- Norveç ticari vize başvuru sürecinizde seyahatinizi ispat eden diğer belgeler de (otel ve uçak rezervasyonu, seyahat sigortası vb.) kurumumuz tarafından tamamlanacaktır. Hazırlamış olduğunuz belgeleri lütfen adresimize ulaştırınız. Evrak teslim alındı bilgisini sizlerle paylaşacağız. Norveç Vize Merkezi’nin kargo ve kurye hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Hizmet ödemeleri başvuru sahibi tarafından karşılanacaktır.
- Başvuru belgelerini eksiksiz olarak tamamlamış yolcularımızın randevuları uygun olan ilk iş gününe alınacaktır. Randevu saati ve tarihi sizlerin onayına sunulacaktır.
- Pasaport işlemleri sırasında vermiş olduğunuz parmak izi Norveç Konsolosluğu tarafından tanınmamaktadır. Norveç vize başvurunuzu kurumumuz danışmanlığıyla gerçekleştirmeniz halinde vize başvuru sürecinde Norveç Vize Merkezi temsilcimiz parmak izi alımı sırasında size eşlik edecektir.
- Başvuru belgelerinin tamamlanmış olması, mutlaka vize verileceği anlamına gelmemektedir. Norveç vize başvurularınız hakkında tek karar yetkisi Norveç Konsolosluğu’na aittir. Vize başvurularınızın sonucu ve vize çıkış süresiyle ilgili nihai karar konsolosluk tarafından verilecektir.
- Norveç ticari vize işlemlerinde otel, uçak rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, dilekçe ve vize başvuru formlarının İngilizce hazırlanması gerektiği unutulmamalıdır.
Vize Merkezi Aracılığıyla Norveç Ticari Vizenizi Nasıl Alabilirsiniz?
1.Adım – Çağrı Merkezimizi arayınız
Vize Merkezi- Norveç Vize Departmanı Çağrı Merkezimizi arayarak temsilcilerimizden durumunuza uygun olarak hazırlayacakları evrakların içeren bilgi mailini talep ediniz. Çağrı Merkezi yetkililerimize vereceğiniz doğru bilgiler doğru vize kategorisine başvuru yapmanızı sağlayacak ve vize başvuru işlemleri süresince yaşanabilecek olumsuz durumları engelleyecektir.
2. Adım – Bilgi Mailinde bulunan evrakları hazırlayınız
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı Çağrı Merkezi yetkililerimizin tarafınıza yönlendirmiş olduğu bilgi mailinde bulunan başvuru evrak listesini eksiksiz olarak hazırlayın ve vize başvuru dosyanızı tamamlayın.
Unutmayın! Eksik ve hatalı belgelerle yapılacak vize başvuruları işlem sürenizin uzamasına hatta başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Konsolosluk vize bölümünce yeni ek evrak talep edilebilir. Bu evrakları tamamlanması zorunludur.
3. Adım – Evraklarınızı Kargo yapın
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı tarafından durumunuza yönelik yönlendirilmiş bilgi mailinde bulunan evraklarınızı eksiksiz olarak tamamlayın ve bir başvuru dosyası haline getirerek size en yakın şubemize kargo yapın. Kargo takip numaranızı temin ediniz. Kargonuzun Merkezimize ulaşımı sonrası yetkililerimiz tarafından bilgilendirileceksiniz. Kargo ve kurye hizmeti masrafları başvuru sahibi tarafından karşılanmaktadır.
4. Adım – Eksik evrak, randevu ve süreç hakkında bilgilendirme
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı, başvuru dosyanızı inceledikten sonra tarafınıza bir bilgi maili yönlendirecektir. Yönlendirilecek olan e-mailde varsa eksik veya hatalı evraklarınız bildirilecek, eksik evrakı bulunmayan başvuru sahipleri ise randevu tarih ve saati hususunda onayları alınacaktır.
5. Adım – Biyometrik bilgi beyanı
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı 2015 / 2016 yılında herhangi bir Schengen Üye Ülkesine parmak izi beyanında bulunmamış vize başvuru sahiplerini biyometrik bilgilerini parmak izi merkezinde beyan etmek üzere davet edecektir. Yetkililerimiz biyometrik verilerini beyan edecek yolcularımıza süreç boyunca asistanlık ederek sorunsuz bir şekilde başvuru işlemlerinizin tamamlanmasını sağlayacaktır.
Lütfen Dikkat! Pasaportunda bulunan Schengen vizesine ‘VİS’ notu düşülmüş yolcularımızın istisnai durumlar dışında şahsen gelmesine gerek yoktur.
6. Adım – Pasaport teslimi
Vize Merkezi – Norveç Vize Departmanı, biyometrik bilgilerin beyan etmiş veya biyometrik verilerini beyan etmeye gerek olmayan yolcularının işlem sürecini tamamen kontrolü altında tutmaktadır. Norveç ticari vize işlemleri 5 ile 15 iş günü gibi bir süre zarfında sonuçlanmaktadır. Bu süre ön görülen bir süredir. Yabancı pasaport sahiplerinin işlemlerini, Norveç Konsolosluğu resmi tatil günlerini ve Konsolosluğun işlem değerlendirme ek süresini kapsamayacaktır. Tüm işlem süreleri yetkililerimiz tarafından kontrol edilecek olup, işlemlerinizin tamamlanması sonrası pasaportların teslimatı başvuru sahiplerinin talep ettiği üzere kargo veya merkezimizde şahsi teslim alınarak sağlanacaktır.
Norveç Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Norveç Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi güncel evrak listesi isteyiniz. Norveç vize güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayın.
Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi Norveç’teki aile ya da arkadaşları ziyaret etmek için alınan bir vize türüdür. Vize başvurusu yapılırken ziyaret edilecek kişiden bir davetiye alınması gereklidir ve kimi durumlarda da finansal garanti sunulması istenmektedir. Schengen vizesi yabancı uyruklu kişilerin Norveç’i ve diğer Schengen ülkelerini 90 güne kadar ziyaret etmelerine imkan tanımaktadır. Norveç’e seyahat edecek Türk vatandaşlarının seyahatleri öncesinde vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Norveç Konsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliği T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi kişilere vize alma zorunluluğu koyarken, diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi kişiler 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla vize işlemlerinden muaftırlar.
Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi için Norveç’ten gönderilen davet mektubu, davet eden kişi tarafından ziyaret nedeni, seyahat tarihleri, konaklama bilgisi, seyahat masraflarının karşılanma garantisi ve ülkeye zamanında dönme garantisi veren bir yazının hazırlanması gerekmektedir. İngilizce ve ya Norveç dilinde, orijinal nüsha ve imzalı olmalıdır.
Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi için davetiyede başvuru sahibinin ziyaret amacı, seyahatin hangi tarihler arasında gerçekleşeceği, davet eden kişinin adı soyadı, eğer davet eden kişinin evinde ikamet edilecekse bu evde kalınacağı belirtilmeli, davetiyeye davet eden kişinin oturum kartı ve kimlik fotokopisi eklenmelidir. İlgili konu hakkında bilgileri teyit etmek için Ankara’daki Norveç Büyükelçiliği ya da İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu’ndan bilgi alınması tavsiye edilmektedir.
Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesinin geçerlilik kapsamı içerisinde Schengen bölgesinin dışına seyahat etme ve Schengen bölgesine geri dönme gibi bir seyahat planı varsa vize başvuru formu doldurulurken iki ya da çok giriş seçeneği işaretlenmelidir. Schengen bölgesi dışına çıkış planı ile ilgili seyahat planının ayrıntılarını içeren dilekçe ve seyahat bilgilerinin paylaşılması önemlidir.
Norveç aile ziyareti vizesi ile verilecek kalış süresi en çok 90 gündür. Bununla birlikte Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi ile uzun süre Norveç’te ikamet edilememektedir.
Norveç Aile Ziyareti Vizesi Evrak Listesi
- İngilizce vize talep dilekçesi: Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben yazılmış, kaşe ve ıslak imzalı.
- Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli.
- Pasaport fotokopisi: Daha önceki seyahatlerin fotokopileri.
- Davet eden kişinin pasaport fotokopisi
- 1 adet biyometrik fotoğraf: Güncel, 35×45 mm ölçülerinde, beyaz fon arkalı.
- Davet mektubu: Orijinal olmalı. Norveçce veya İngilizce yazılmalı ve davet eden kişi tarafından yollanmalıdır. Norveç’teki polis biriminden onaylı olmalıdır.
- İzin mektubu: Başvuru sahibinin işvereninden alınan izin mektubuna, izinli olduğuna dair izin yazısı ve ziyaret sonrası çalışmaya devam edeceği bilgileri eklenmelidir.
- Garanti Formu: Norveç vizesi için başvuruda bulunan kişi yeterli mali varlığa sahip değilse, Norveç’teki polisten onay damgalı ve orijinal “Garanti Formu” sunulmalıdır.
- Güncel tarihli şirket evrakları: Oda Sicil Kaydı, Orijinal Faaliyeti Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, İmza Sirküleri Fotokopileri.
- SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü.
- Banka hesap özeti: Son 3 aylık banka hesap hareketliliğini içeren, en az 4000 TL bakiyesi olan kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte.
- Eğer başvuru sahibi nişanlısını, erkek veya kız arkadaşını ziyaret etmek istiyorsa birlikte çekilmiş bir fotoğrafları.
- Aile ve akrabalık bağlarını kanıtlayıcı belge.
- Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: (Satın alınmış tercih ediliyor) Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
Norveç Vizesi için Davetiye
Norveç’e aile arkadaş ziyareti vizesi ile gidecek olan kişilerin Norveç’te oturma izni olan yakınlarından veya Norveç vatandaşı olan yakınlarından davetiye talep etmeleri gerekmektedir.
- Aile ve Arkadaş ziyareti vizesi başvurusunda mutlaka istenecek evrak davetiye mektubudur. Norveç’teki belediyeden alınmış davetiyenin aslı ibraz edilmelidir. Norveç polisi tarafından kaşeli imzalı olmalıdır.
- Davet eden kişinin oturum kartı veya kimlik kartının fotokopisi.
- Davet eden kişinin Norveç belediyesinden alınmış aile toplum kağıdının aslı.
- Davet eden kişinin gelir belgeleri: Maaşlı çalışan ise; son 3 aylık maaş bordrosu. Serbest çalışan ise; son yıla ait vergi beyannamesi (tüm sayfaların eksiksiz fotokopisi).
- Aile ve Arkadaş ziyareti vizesi başvurusunda bulunan emekliler son emekli maaş kartı, sosyal yardım veya işsizlik maaşı alıyorsa son 3 aylık ödeme kanıtını ibraz etmelidir.
- Davet eden kişi ile akrabalık bağı varsa, aile bağını kanıtlayan vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Davet eden kişi arkadaş ise; davet eden kişinin adres bilgileri, telefon numarası ve kalış süresinin yer aldığı Norveç resmi dillerinden birisinde veya İngilizce olarak yazılmış bir davet dilekçesi gerekir.
- Aile ve Arkadaş Ziyareti vizesine başvuracak reşit olmayan kişiler için yasal velisini gösteren belgeler; kimlik cüzdanı fotokopisi, vukuatlı nüfus kayıt örneği vb. istenmektedir. Ebeveynleriyle birlikte seyahat etmiyorsa, ebeveynlerden muvafakatname. Ebeveynlerinden biriyle seyahat ediyorsa seyahat etmeyen anne veya babadan muvaffakatname. Ebeveynleriyle birlikte seyahat ediyorsa, ebeveynleriyle olan akrabalık kanıtı istenmektedir.
- Aile ve Arkadaş Ziyareti vizesine başvuracak yabancı uyruklu T.C vatandaşları için planlanan seyahat dönüşünden itibaren en az 3 ay daha geçerliliği olan Turkiye oturma veya ikametgah izninin fotokopisi.
- Aile ve Arkadaş Ziyareti vizesine başvuracak öğrenciler için öğrenci belgesinin aslı ve fotokopisi ile okuldan aldığı izin belgesi ibraz edilmelidir.
- Aile ve Arkadaş Ziyareti vizesine başvuracak çiftçiler bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çitçi belgesini evraklarına eklemelidir.
- Aile ve Arkadaş Ziyareti vizesine başvuracak işverenler ticaret odası sicil kaydı, imza sirküleri ve şirketin antetli kâğıdına Norveç resmi dillerinden birisinde veya İngilizce olarak yazılmış vize başvuru yazısını evraklarına eklemelidir. Çalışanlar ise 3 aylık SGK dökümünü ve işe giriş belgesini konsoloslukla paylaşmalıdır.
Norveç Aile Arkadaş Ziyaret Vizesi Hakkında Önemli Notlar
►Norveç vizesinin sonucuyla ilgili karar vermeye tek yetkili kurum Norveç Konsolosluğudur.
►Norveç Konsolosluğu gerek duyması halinde vize başvuru sahibinden ek evrak talep etme hakkına sahiptir. Bu ve benzeri durumlarda tarafınıza gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.
►Acil vize başvurularınız için Norveç VIP vize başvuru hizmetinden yararlanabilirsiniz. VIP vize hizmeti için temsilcilerimizi bilgilendirmeyi unutmayınız.
►Değerli yolcularımız; Vize Merkezi temsilcilerimiz, başvuru işlemlerinizin sorunsuz gerçekleşmesi için parmak izi alımı sırasında sizlere eşlik edecektir. 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Schengen üye ülkelere yapılacak vize başvuruları için başvuru sahiplerinin biyometrik verilerini ibraz etmesi zorunlu hale gelmiştir. Pasaport işlemleri sırasında vermiş olduğunuz parmak izi Norveç Konsolosluğu tarafından tanınmamaktadır.
►Başvuru belgelerini eksiksiz olarak tamamlamış yolcularımızın randevuları uygun olan ilk iş gününe alınacaktır. Randevu saati ve tarihi sizlerin onayına sunulacaktır.
►Seyahatinizi ispat eden diğer belgeler (otel ve uçak rezervasyonu, seyahat sigortası vb.) kurumumuz tarafından tamamlanacaktır.
Norveç Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Norveç Vizesi güncel evrak listesi isteyiniz. Norveç vizesi güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayın.
Vize Merkezi, Norveç vize başvuru işlemlerinde bireysel ve kurumsal olmak üzere danışmanlık hizmeti vermektedir. Norveç eğitim, kültürel, sportif faaliyetler vizesi başvuru işlemleri için Vize Merkezi temsilcilerimizle iletişime geçerek evrak listesini e-posta aracılığıyla gönderilmesini talep edebilirsiniz. Norveç eğitim, kültürel, sportif faaliyetler vizesi başvuruları Norveç Konsolosluğu’na, konsolosluk tarafından yetki verilmiş vize merkezleri ya da seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir.
Norveç, Schengen bölgesine dahil olduğundan Norveç vize başvuruları Schengen vizesi olarak verilmektedir. Norveç, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vizesi için umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. T.C. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları 90 günü geçmemek şartıyla vizeden muaftır.
Norveç’e kültürel faaliyetler, organizasyonlar, spor müsabakaları ve spor aktiviteleri, konferans, seminer gibi etkinlikleri gerçekleştirmek için seyahat edecek kişilerin Norveç eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vize kategorisi altında Norveç vize başvurusu yapabilirler.
Norveç vize başvurusu yaparken önemli nokta, Norveç vize süresinin iyi kullanılmasıdır. Eğer birden çok ülkeye seyahat edilecekse Norveç vizesi alındıktan sonra seyahat edilecek ilk ülkenin Norveç olması gerekmektedir. Norveç vizesi sahibi kişiler seyahatlerini Norveç’ten başlatmak koşuluyla Schengen ülkelerini ziyaret edebilir.
Norveç, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vizesi başvuru işlemleri Norveç Konsolosluğu, konsolosluğun yetki verdiği vize merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Norveç, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vizesinin onaylanması için Norveç Konsolosluğu’nun vize prosedürleri tam ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Vizenin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması Norveç Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir. Norveç Konsolosluğu gerekli görürse başvuru sahibini görüşmeye çağırabilmektedir.
Norveç, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vizesine başvuru yapmak için Norveç’e seyahat amacının kurslara katılmak, staj yapmak, eğitim ve değişim programlarına dahil olmak, yaz okullarına, kültürel değişim programlarına ve konferanslara katılmak olmalıdır. Norveç Konsolosluğu vize başvuru için istenen gerekli belgelerin İngilizce olmaması halinde İngilizceye tercümesini istemektedir.
Norveç Eğitim, Kültürek ve Sportif Faaliyetler Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Vize Başvuru Formu. Başvuru sahibi tarafından kişisel olarak eksiksiz, dikkatlice doldurulmuş ve imzalanmış Schengen vize başvuru formu.
- Pasaport. Geçerli pasaport ve eğer varsa eski pasaportlar. Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve en az 2 iki sayfasının boş olduğu pasaport. Pasaport fotokopileri, işlem görmüş sayfaların ve kişisel bilgilerin olduğu sayfanın fotokopisi.
- Fotoğraf 1 adet 6 aydan eski olmayan güncel 35x45mm ebatlarında arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: (Satın alınmış tercih ediliyor) Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
- Seyahat sağlık sigortası. 30.000 euro kapsamlı tüm Schengen ülkelerini kapsayan seyahat sağlık sigortası.
- Davetiye
- Kültürel etkinlikler veya konferanslar için organizasyon şirketi veya sahibinden davetiye.
- Spor aktiviteler için klüpten veya federasyondan davetiye veya aktiviteye katılım belgesi
- Eğitim veya araştırma programlaırna katılım için okul veya araştırma merkezinden davetiye
- Sanat amaçlı seyahat ediliyor ise: Norveç’ten gönderilmiş, faaliyetleri belirten davetiye. 4 haftadan fazla kalma durumunda izin belgesi gerekmektedir.
- AB eğitim ve araştırma programları / projeleri: Üniversite veya araştırma biriminden orijinal davetiye. Türk Ulusal Ajans veya TÜBİTAK tarafın dan yazılmış.
- AB programlarından burs/destek alındığına dair yazı. Türkiye’deki eğitim kurumundan yazı.
- Grup halinde gitmek isteyenler: Federasyondan davet yazısı ve Türkiye’deki federasyondan açıklayıcı yazı.
Başvuru sahibi çalışan ise;
- İşyerinden çalışma mektubu veya izin onay yazısı, işyerinden antetli kağıda yazılması gereklidir. Antetli kağıda veya İngilizce olarak yazılmalı veya belgenin yeminli İngilizce çevirisi yapılmalıdır.
- Son 3 aya ait maaş bordroları, SGK işe giriş bildirgesi, hizmet dökümü ve faaliyet belgesi.
Başvuru sahibi çiftçi ise; Çiftçilik yaptığını belirten çiftçilik belgesi
Başvuru sahibi işveren ise; Ticaret odası kaydı, faaliyet belgesi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi
Başvuru sahibi emekli ise; Emekli olduğunu göstereb emekli kartı, emekli maaş hesabı.
Başvuru sahibi öğrenci ise; Öğrenci belgesi, İngilizce orijinali ya da yeminli tercümandan çevirisi ile son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren resmi onaylı banka hesap dökümü.
- Muvaffakatname. Başvuru sahibi eğer 18 yaşın altındaysa noter onaylı muvaffakatname, İngilizce veya onaylı çevirisi. Ancak bu durum resmi velilerden yalnızca bir tanesinin velayet sahibi olduğu yasal olarak ispatlanabilirse geçersizdir.
- Oturum Kartı. Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar oturum kartları ile başvuru yapabilirler.
Norveç, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vizesi başvuru işleminin sonuçlanma süresi eksiksiz olarak yapılması halinde normal şartlarda 15 gündür. Norveç Konsolosluğu’nun belirtmiş olduğu sürede vizenin sonuçlanması için başvuru işleminin vize prosedürlerine uygun olarak yapılması gereklidir.
Norveç, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler vizesi ücreti belirli dönemlerde değişebilmektedir. Norveç Konsolosluğu vize ücretlerinde değişiklik yapma yetkisine sahiptir.
Norveç Konsolosluğu, ek evrak talep etme ve başvuru sahibini görüşmeye çağırma hakkına sahiptir. Vize başvuru ücretinin ödenmesi, vize alma hakkını vermemektedir. Vize başvurusunun herhangi bir nedenden dolayı reddedilmesi durumunda vize başvuru ücreti geri ödenmemektedir.
Norveç Eğitim ve Araştırma Vizesi Yabancı uyrukluların Norveç Krallığı’nda 90 günden fazla kalabilmelerini sağlayan uzun dönem (D tipi) vizedir. Bu vize tipine Norveç Krallığı’nda devlet koleji veya devlet üniversitene gidecek olan kişilerin başvurması gerekir. Parasız staj yapmaya gidiyorsanız bununla ilgili bilgileri içeren evrakları ibraz etmelisiniz. Bütün evraklarınıızn 2 adet fotokopisini yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Aşağıda Norveç Eğitim ve Araştırma vize evrak listesini bulabilir, ayrıntılar ve Norveç Eğitim ve Araştırma vizesi hakkındaki sorularınız için vize merkezimizi arayabilirsiniz.
Norveç Schengen vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak Norveç Vizesi güncel evrak listesi isteyiniz. Norveç vize güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayın.
Yüksek öğrenim eğitimi, yüksek akademik standartları, yenilikçi öğretim uygulamaları ve öğrenciler ile öğrenim üyeleri arasındaki yakın ilişki Norveç’te öğrenim görmeyi cazip hale getiren etkenlerdir. Norveç üniversitelerinde ve kolejlerde ders içeriklerini değişik kombinasyonlarını incelemek, araştırmak mümkün olmaktadır ve uluslararası öğrenciler için farklı kurslar ve programlar İngilizce olarak verilmektedir. Aynı zamanda yüksek öğrenim kurumlarındaki öğrenci hayatı oldukça dinamiktir ve sosyal aktiveler yoğundur.
Uluslararası öğrenciler, Norveç’te neden eğitim görmek istedikleri konusunda farklı nedenler gösteriyor; huzurlu, güvenli ve teknolojik olarak gelişmiş bir toplum, açık hava sporları ve aktivitelere katılma imkanı, yaz kış Norveç’te eğitim görmenin hem Norveç’te hem de çevresindeki diğer ülkelerde kariyer fırsatlarının artacağı gerçeği. Norveç, eğitim ve araştırma vizesi için umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize başvuru işlemlerini tamamlamaları gereklidir. T.C. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları 90 günü geçmemek şartıyla vize almalarına gerek yoktur.
Norveç eğitim ve araştırma vizesi için vize başvurusu için pasaportun güncel, 2 adet boş sayfasının olması ve seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olması gereklidir. Konaklamaya istinaden belgeler, uçak biletinin tarihleri açık bir şekilde başvuru evrakları arasına eklenmelidir. Norveç Büyükelçiliği veya Konsolosluğu tarafından belirlenen bir doktordan alınmış sağlık Raporu, 6 aydan daha eski olmamalı aslı ve 2 fotokopisi bulundurulmalıdır.
Aşağıda Norveç Eğitim ve Araştırma vizesi evrak listesini bulabilirsiniz. Norveç Schengen vizesi evrakları güncek şartlara istinaden değişiklik gösterebilmektedir.
Norveç Eğitim ve Araştırma Vizesi için Gerekli Evraklar
- İngilizce vize talep dilekçesi. Şirket sahipleri için konsolosluğa hitaben yazılmış kaşe ve imzalı.
- Pasaport. Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli.
- 1 adet biometrik fotoğraf, 35×45 ölçülerinde, beyaz fon arkalı, güncel.
- T.C kimlik fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. Aile ve adres bilgilerini içeren.
- Banka hesap özeti. Son 3 aya ait, en az 4000 tl bakiye, kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti ve Otel Rezervasyonu: (Satın alınmış tercih ediliyor) Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
Norveç Eğitim ve Araştırma Vizesi İçin Ek Evraklar
- Norveç’da devlet üniversitesi veya yüksekokuldan orijinal kabul veya kayıt belgesi.
- Ücretsiz staj ise Norveç lisansüstü eğitim kurumundan orijinal ücretsiz staj kabul belgesi Norveç lisansüstü eğitim kurumundan orijinal ücretsiz staj kabul belgesi
- Bir yıl hazırlık ise hazırlık döneminden sonra üniversite eğitimine devam edileceği belirtilmelidir (ayrıntılı çalışma planı, referans mektubu ve ilgili yükseköğretim kuruluşu tarafından onaylanmış hazırlık dönemi sonunda devam eden eğitim yılı için kayıt yapılacağına dair belge).
- Yükseköğretime geçiş için gerekli koşulları sağladığınıza dair kanıtlar (diploma, akademik kayıt, denklik belgesi).
- Burs alanlar için burs belgesi
- Burslu değilseniz veya bursunuz/burslarınızın miktarı 617€’dan az ise sponsor tarafından imzalanmış garantörlük belgesi
- Garantörlük belgesine ilave edilecek evraklar:
- Sponsor olan kişinin oturum kartı, kimlik kartı veya yabancılar için süresiz oturum izninin fotokopisi.
- Sponsor Norveç’de ise; Norveç’daki kayıtlı olduğu Belediyeden onaylanmış öğrenci davetiyesi ve Norveç belediyesinden alınmış aile toplum kağıdı.
- Sponsor Norveç’de değilse yaşadığı ülkenin Norveç Büyükelçiliği’nden alınmış sponsorluk belgesi
- Sponsor olan kişinin gelir evrakları:
- Çalışan ise çalışma süresini gösteren belge ve iş kontratı ve 3 aylık maaş bordrosu. Sosyal yardım ödeme belgeleri.
- Serbest meslek sahibi ise son yıla ait vergi beyannamesi, vergi kayıt numarası ve ticaret odası kaydı. Varsa sosyal yardım ödeme belgeleri.
- 21 yaş üstü öğrenciler için Ankara/İstanbul Adli Sicil Müdürlüğü tarafından Norveç resmi dillerinden biriyle yazılmış 6 ayı geçmemiş Dışişleri Bakanlığı veya adli mahkeme tarafından onaylanmış (apostilli) adli sicil kaydı aslı ve 2 adet fotokopisi
- Reşit olmayanlar için (18 yaş altı) yasal velisini gösterir belgeler
- Öğrenci Yazılı Mülakat Formu: Bu form eğitiminiz hangi yabancı dilde olacak ise o dilde doldurulmalıdır.
Norveç Eğitim ve Araştırma Vizesine Başvururken Dikkat Edilmesi Gerekenler!
- Pasaportunuzun güncel, 2 sayfasının boş ve dönüş tarihinizden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmasına dikkat edin.
- Konaklama belgeleri, uçuş biletleri tarihleri net olmak suretiyle başvuru evraklarına eklenmelidir.
- Biometrik fotoğraflarınızın Schengen standartlarına uygun olduğundan emin olun. Web sitemizin form&dilekçe menüsünden görebilirsiniz.
- Norveç Büyükelçiliği veya Konsolosluğu tarafından belirlenen bir doktordan alınmış Sağlık Raporu, 6 aydan daha eski olmamalı aslı ve 2 fotokopisi bulundurulmalıdır.
Vize Merkezi, Norveç vize başvuru işlemlerinde bireysel ve kurumsal olarak danışmanlık hizmeti vermektedir. Norveç Resmi Ziyaret Vizesi için ayrıntılı güncel evrak listesini tarafınıza e-posta aracılığıyla gönderilmesi için Vize Merkezi temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz. Norveç Resmi Ziyaret Vizesi için şahsen başvuru yapma zorunluluğu yoktur. Gerekli evrakları hazırlayarak Vize Merkezi ofislerine kargo, kurye veya şahsen teslim edebilirsiniz.
Norveç’e seyahat öncesinde seyahat planı ve amacının belirlenmesi gereklidir. Norveç’e seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlı ve aynı zamanda Türkiye’de seyahat dönüş tarihi itibariyle en az 2 ay geçerliliği olan yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin Schengen vizesi almaları gereklidir. Schengen vizesi başvuru sahibine her 6 aylık dönemde o ülkede en fazla 90 gün kalma hakkı vermektedir.
Norveç seyahati için kullanılacak pasaportun seyahat sonrası için 90 gün (3 ay) geçerli olması gerekmektedir. T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları gerekmektedir. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pasaportun en az dönüş tarihi itibari ile 90 gün geçerli olması gerekmektedir. Alınan Norveç vizesi ile ilk önce bu ülkeye giriş yapılmalı ve bildirilen süre kadar bu ülkede ikamet edilmelidir. Geçiş yapılacak ülke ya da ülkelerde ise vizesine sahip olunan ülkede geçirilen süre aşılmamalıdır. Norveç Schengen vizesine sahip olan kişi Norveç’te yaşama ya da çalışma hakkında sahip olmaz.
Norveç Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu ile yaptığı anlaşmasına istinaden Norveç vizesi için İstanbul’dan yapılan başvurularda Macaristan Başkonsolosluğu yetki sahibidir. Ankara’dan yapılan Norveç vize işlemi başvurularını Norveç Büyükelçiliği değerlendirmektedir.
Norveç Resmi Amaçlı Vize İçin Gerekli Evraklar
- Vize başvuru formu
Okunaklı, eksiksiz olarak doldurulmuş imzalanmış İngilizce başvuru formu. Başvuru formunda başvuru sahibi ev adresi ve e-posta adresi ile beraber yazmalı, cep telefonu kendisine ait olmalıdır. Başvuru formu siyah, mavi kalem ya da bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi eğer 18 yaşın altında ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport
Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği bulunan ve en az 2 ay boş vize sayfası olan pasaport. Eğer varsa son 3 yıl içinde alınmış Schengen vizelerinin fotokopisi.
- Pasaport Fotokopisi
Başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ve pasaportta işlem görmüş sayfaların fotokopisi. Beraber seyahat edilen kişinin de pasaport ve vize fotokopileri gereklidir. Seyat edilen kişi eğer yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterlidir.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunması gereklidir.
- Nüfus Kayıt Örneği
Seyahatin masrafları eğer aile tarafından karşılanacaksa seyahat eden kişinin yakınlık bağını kanıtlaması gereklidir. Masraflar eş tarafından karşılanacaksa evlilik cüzdanı yeterlidir.
- Fotoğraf
2 adet güncel, son 6 içinde çekilmil arka fonu beyaz 35x45mm ebatlarında fotoğraf.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: (Satın alınmış tercih ediliyor) Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
- Otel Rezervasyonu (Satın alınmış tercih ediliyor)
Seyahat planını kapsayacak şekilde eksik gün olmadan gösteren otel rezervasyonu. Birden çok ülkeye gidilmesi halinde tüm ülkelerin konaklama detaylarının belirtildiği rezervasyonlar ibraz edilmelidir. Otel rezervasyonlarında seyahat eden kişinin isminin yer alaması gereklidir. Otel rezervasyonunun İngilizce olması gereklidir.
- Sağlık sigortası
Seyahat sağlık sigortası tüm Schengen ülkelerinde geçerli, transit ve ikamet süresini kapsayan, en az poliçe teminatı 30.000€ olmalıdır. Seyahat sağlık sigortası İngilizce olmalıdır.
- Şirket veya şahsi hesap dökümü
Vize başvuru tarihinden en çok 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü, banka tarafından imzalı ve kaşeli olması gereklidir. Başvuru sahibi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesapta seyahati karşılayacak kadar bakiye olmalıdır. Kişiler banla hesapları ile beraber kredi kartı ekstre fotokopilerini de ekleyebilir. Kredi kartı ekstresinin eklenmesi şart değildir. Norveç’te ikamet edeceğiniz her bir gün için hesapta en az 200 TL olması gereklidir.
- Maaş bordrosu
Son 3 aya ait şirket yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olması gereklidir.
- Davetiye
Ziyaret edilecek resmi kurumdan İnglizce ziyaretin amacını açıklayan, ziyarette bulunacak kişinin ismi ve bilgilerinin yer aldığı kurumdan kaşe ve mühür yetkisi olan kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. Başvuru için davetiyelerin fotokopileri yeterlidir. Davetiyeler e-posta veya fax aracılığıyla gönderilebilir.
- İşveren izin yazısı
Çalışılan firmadan alınmış şirketin antetli kağıdına basılmış firma ve yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli, işveren başvuru sahibinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve bu tarihlerde izinli olacağını belirtmelidir. İşveren yazısının İngilizce olması gereklidir.
- SGK işe giriş bildirgesi
- İşveren tarafından verişmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK hizmet dökümü
- SGK müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Barkodsuz hizmet dökümleri kabul edilmemektedir.
- Emeklilik belgesi
Emekliliği gösteren belge. E-devlet üzerinden alınmış ya da emeklilik maaşının yattığı bankadan banka hesabı onaylatılarak emekliliğin kanıtlanması gereklidir. Emekli olmayanlar için zorunlu değildir. Emekli olarak çalışanlar için son 4 aya ait SGK destek prim ödemeleri gereklidir.
- Şirket evrakları
- Faaliyet belgesi. Son 6 ay içinde alınmış olmalıdır.
- Ticaret sicil gazetesi. Şirketin unvan ve ortaklarının açıkça belirtilmesi gereklidir.
- Vergi levhası. Güncel ve kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.
- Şirket imza sirküleri. Şirket yetkilisinin bulunduğu ya da şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gereklidir.
Norveç’e seyahat etmek isteyenlerin öncelikle seyahat planı ve amacının belirlenmesi gerekmektedir. Norveç’e sağlık sebebiyle seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve aynı zamanda Türkiye’de seyahat dönüş tarihi itibariyle en az 2 ay geçerliliği olan yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Schengen vizesi başvuru sahibine her 6 aylık dönemde o ülkede en fazla 90 gün kalma hakkı vermektedir.
Norveç seyahati için kullanılacak pasaportun seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları zorunludur. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pasaportun en az dönüş tarihi itibari ile 90 gün geçerli olması gerekmektedir. Alınan Norveç vizesi ile ilk önce bu ülkeye giriş yapılmalı ve bildirilen süre kadar bu ülkede ikamet edilmelidir. Geçiş yapılacak ülke ya da ülkelerde ise vizesine sahip olunan ülkede geçirilen süre aşılmamalıdır. Norveç Schengen vizesine sahip olan kişiler Norveç’te yaşama ya da çalışma hakkında sahip olmaz.
25 Eylül 2014 yılından itibaren diğer Schengen ülkeleriyle beraber biyometrik bilgi sistemine geçen Norveç vize başvuru işlemlerinde parmak izi talep etmektedir. Norveç vize başvuru işlemlerinde verilen parmak izi verisi 5 yıl süre ile diğer Schengen vize başvurularında da geçerli olmakktadır. Fakat Schengen ülkelerinden bazıları kendilerinin aldığı VIS bilgisi haricindeki biyometrik parmak izi verisini tanımadığı için tekrar parmak izi istenebilmektedir.
Norveç sağlık sebepli vize için tedaviye gidilecek hastaneden alınan hastaneye kabul edildiğini belirten, kurum tarafından kaşe ve imzalalı olması gereklidir. Tüm masrafların ödendiği davetiyede belirtilmelidir. Hastaneden tedavisi yapılacak hastalığın belirtildiği bir sağlık raporu alınması gereklidir.
Norveç Sağlık Sebepli Vize İçin Gerekli Evraklar
- Vize başvuru formu
Okunaklı, eksiksiz olarak doldurulmuş imzalanmış İngilizce başvuru formu. Başvuru formunda başvuru sahibi ev adresi ve e-posta adresi ile beraber yazmalı, cep telefonu kendisine ait olmalıdır. Başvuru formu siyah, mavi kalem ya da bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi eğer 18 yaşın altında ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport
Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği bulunan ve en az 2 ay boş vize sayfası olan pasaport. Eğer varsa son 3 yıl içinde alınmış Schengen vizelerinin fotokopisi.
- Pasaport Fotokopisi
Başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ve pasaportta işlem görmüş sayfaların fotokopisi. Beraber seyahat edilen kişinin de pasaport ve vize fotokopileri gereklidir. Seyat edilen kişi eğer yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterlidir.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunması gereklidir.
- Nüfus Kayıt Örneği
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Seyahatin masrafları eğer aile tarafından karşılanacaksa seyahat eden kişinin yakınlık bağını kanıtlaması gereklidir. Masraflar eş tarafından karşılanacaksa evlilik cüzdanı yeterlidir.
- Fotoğraf
2 adet güncel, son 6 içinde çekilmil arka fonu beyaz 35x45mm ebatlarında fotoğraf.
- Uçak Bileti (Satın alınmış tercih ediliyor)
Gidiş,dönüş uçak bileti rezervasyonu. Ulaşım aracına istinaden rezervasyon veya satın alındığını belirten veya ulaşım aracını kanıtlayıcı belgeler. Birden fazla ülkeye seyahat edilmesi durumunda şehir veya ülke aktarmalı ya da dilekçe ile belirtilmelidir. Uçak bileti rezervasyonunun İngilizce olması gereklidir.
- Otel Rezervasyonu (Satın alınmış tercih ediliyor)
Seyahat planını kapsayacak şekilde eksik gün olmadan gösteren otel rezervasyonu. Birden çok ülkeye gidilmesi halinde tüm ülkelerin konaklama detaylarının belirtildiği rezervasyonlar ibraz edilmelidir. Otel rezervasyonlarında seyahat eden kişinin isminin yer alaması gereklidir. Otel rezervasyonunun İngilizce olması gereklidir.
- Sağlık Sigortası
Seyahat sağlık sigortası tüm Schengen ülkelerinde geçerli, transit ve ikamet süresini kapsayan, en az poliçe teminatı 30.000€ olmalıdır. Seyahat sağlık sigortası İngilizce olmalıdır.
- Şirket veya şahsi hesap dökümü
Vize başvuru tarihinden en çok 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü, banka tarafından imzalı ve kaşeli olması gereklidir. Başvuru sahibi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesapta seyahati karşılayacak kadar bakiye olmalıdır. Kişiler banla hesapları ile beraber kredi kartı ekstre fotokopilerini de ekleyebilir. Kredi kartı ekstresinin eklenmesi şart değildir. Norveç’te ikamet edeceğiniz her bir gün için hesapta en az 200 TL olması gereklidir.
- Maaş Bordrosu
Son 3 aya ait şirket yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olması gereklidir.
- Davetiye
Tedaviye gidilecek hastaneden alınan hastaneye kabul edildiğini belirten, kurum tarafından kaşe ve imzalalı olması gereklidir. Tüm masrafların ödendiği davetiyede belirtilmelidir.
- Hastaneden Sağlık Raporu
Tedavisi yapılacak hastalığın belirtildiği bir sağlık raporu olmalıdır.
- Masraf yazısı
Başvuru sahibinin seyahat masrafları anne, baba ya da 3. bir kişi tarafından karşılanıyorsa sponsor olan kişi seyahat süresi boyunca bütün masrafları karşılayacağını belirten bir dilekçe yazması gereklidir. Dilekçe masrafları karşılayan kişinin çalışma ve gelir evrakları, banka hesabı başvuru dosyasına eklenmelidir. Masraf yazısının İngilizce olması gereklidir.
- İşveren izin yazısı
Çalışılan firmadan alınmış şirketin antetli kağıdına basılmış firma ve yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli, işveren başvuru sahibinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve bu tarihlerde izinli olacağını belirtmelidir. İşveren yazısının İngilizce olması gereklidir.
- SGK işe giriş bildirgesi
- İşveren tarafından verişmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK hizmet dökümü
- SGK müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Barkodsuz hizmet dökümleri kabul edilmemektedir.
- Emeklilik belgesi
Emekliliği gösteren belge. E-devlet üzerinden alınmış ya da emeklilik maaşının yattığı bankadan banka hesabı onaylatılarak emekliliğin kanıtlanması gereklidir. Emekli olmayanlar için zorunlu değildir. Emekli olarak çalışanlar için son 4 aya ait SGK destek prim ödemeleri gereklidir.
- Şirket evrakları
- Faaliyet belgesi. Son 6 ay içinde alınmış olmalıdır.
- Ticaret sicil gazetesi. Şirketin unvan ve ortaklarının açıkça belirtilmesi gereklidir.
- Vergi levhası. Güncel ve kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.
- Şirket imza sirküleri. Şirket yetkilisinin bulunduğu ya da şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gereklidir.
Norveç’e seyahat etmek isteyenlerin öncelikle seyahat planı ve amacının belirlenmesi gerekmektedir. Norveç’e seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve aynı zamanda Türkiye’de seyahat dönüş tarihi itibariyle en az 2 ay geçerliliği olan yasal oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Schengen vizesi başvuru sahibine her 6 aylık dönemde o ülkede en fazla 90 gün kalma hakkı vermektedir.
Norveç seyahati için kullanılacak pasaportun seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce vize almaları zorunludur. T.C. hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pasaportun en az dönüş tarihi itibari ile 90 gün geçerli olması gerekmektedir. Alınan Norveç vizesi ile ilk önce bu ülkeye giriş yapılmalı ve bildirilen süre kadar bu ülkede ikamet edilmelidir. Geçiş yapılacak ülke ya da ülkelerde ise vizesine sahip olunan ülkede geçirilen süre aşılmamalıdır. Norveç Schengen vizesine sahip olan kişiler Norveç’te yaşama ya da çalışma hakkında sahip olmaz.
Norveç şoför vizesi için Türkiye’deki şirketin tüm kayıtlı şoförlerinin gösterildiği liste şirketin antetli kağıdına firma tarafından kaşeli, yetkili kişiden imzalı olarak hazırlanmalıdır. Aynı zamanda gün çıkışlarının belirtildiği dilekçe yazılmalıdır. Schengen ülkelerine giriş ve çıkışların belirtildiği ve kalış günlerinin yazılı olduğu dilekçede belirtilmelidir. Dilekçe antetli kağıda yazılmış, kaşeli, firma yetkilileri tarafından imzalı olmalıdır.
Norveç Şoför Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Vize başvuru formu
Okunaklı, eksiksiz olarak doldurulmuş imzalanmış İngilizce başvuru formu. Başvuru formunda başvuru sahibi ev adresi ve e-posta adresi ile beraber yazmalı, cep telefonu kendisine ait olmalıdır. Başvuru formu siyah, mavi kalem ya da bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi eğer 18 yaşın altında ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- Pasaport
Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği bulunan ve en az 2 ay boş vize sayfası olan pasaport. Eğer varsa son 3 yıl içinde alınmış Schengen vizelerinin fotokopisi.
- Pasaport Fotokopisi
Başvuru sahibinin kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ve pasaportta işlem görmüş sayfaların fotokopisi. Beraber seyahat edilen kişinin de pasaport ve vize fotokopileri gereklidir. Seyat edilen kişi eğer yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterlidir.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunması gereklidir.
- Nüfus Kayıt Örneği
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Seyahatin masrafları eğer aile tarafından karşılanacaksa seyahat eden kişinin yakınlık bağını kanıtlaması gereklidir. Masraflar eş tarafından karşılanacaksa evlilik cüzdanı yeterlidir.
- Biyometrik Fotoğraf
2 adet güncel, son 6 içinde çekilmiş arka fonu beyaz 35x45mm ebatlarında fotoğraf.
- Sağlık sigortası
Seyahat sağlık sigortası tüm Schengen ülkelerinde geçerli, transit ve ikamet süresini kapsayan, en az poliçe teminatı 30.000€ olmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının İngilizce olması gereklidir.
- Davetiye
Ziyaret edilecek firma tarafından alınmış ziyaret tarihleri ve nedeninin belirtildiği firmadan laşe ve yetkilisi tarafından imzalanmış olması gereklidir.
- İşveren izin yazısı
Çalışılan firmadan alınmış şirketin antetli kağıdına basılmış firma ve yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli, işveren başvuru sahibinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve bu tarihlerde izinli olacağını belirtmelidir. İşveren yazısının İngilizce olması gereklidir.
- Şoför Listesi
Türkiye’deki şirketin tüm kayıtlı şoförlerinin gösterildiği şirketin antetli kağıdına firma tarafından kaşeli, yetkili kişiden imzalı olması gereklidir.
- Taşıt Kayıt ve İzin Yazısı
Türkiye’deki şirketten taşıt kayıt numaralarının belirtildiği izin yazısı, antetli kağıda yazılmış, kaşeli, firma yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır.
- Yeni CMR Belgesi
Taşıt kayıt numarasının belirtildiği yeni nakliyeler için hazırlanması gereklidir.
- Eski CMR Belgesi
Taşıt kayıt numarasının belirtildiği eski nakliyeler için hazırlanması gerekmektedir.
- Dilekçe
Gün çıkışlarının belirtildiği dilekçe. Schengen ülkelerine giriş ve çıkışların belirtildiği ve kalış günlerinin yazılı olduğu dilekçe. Dilekçe antetli kağıda yazılmış, kaşeli, firma yetkilileri tarafından imzalı olmalıdır.
- Ehliyet ve Beynelmilel Ehliyet Fotokopisi
Ehliyet D tipi olmalı ve fotokopisi okunaklı olması gereklidir. Beynelmilel ehliyet sürücünün uluslararası sürücü belgesidir. 1 yıldan daha eski olamaması gereklidir.
- SGK işe giriş bildirgesi
İşveren tarafından verişmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK hizmet dökümü
SGK müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Barkodsuz hizmet dökümleri kabul edilmemektedir.
- Emeklilik belgesi
Emekliliği gösteren belge. E-devlet üzerinden alınmış ya da emeklilik maaşının yattığı bankadan banka hesabı onaylatılarak emekliliğin kanıtlanması gereklidir. Emekli olmayanlar için zorunlu değildir. Emekli olarak çalışanlar için son 4 aya ait SGK destek prim ödemeleri gereklidir.
- Şirket evrakları
- Faaliyet belgesi. Son 6 ay içinde alınmış olmalıdır.
- Ticaret sicil gazetesi. Şirketin unvan ve ortaklarının açıkça belirtilmesi gereklidir.
- Vergi levhası. Güncel ve kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.
- Şirket imza sirküleri. Şirket yetkilisinin bulunduğu ya da şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gereklidir.
Norveç Başkonsolosluğu seyahat amacına ve farklı statülere göre istenen evrakların yanı sıra ek evrak talep edebilmektedir. Bunlar; eski pasaport ( eğer eski pasaportlar elinizde yoksa Emniyet Müdürlüğü’nden son 10 yıla ait yurtdışı giriş çıkış dökümü ve protokol yazısı ) Nüfus kayıt örneği ( Tüm aile bireylerini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği ) Davet eden şahıs ile nüfus kayıt örneği ( Yurtdışından size davetiye göndermiş olan kişi ile akrabalık derecesini gösteren nüfus kayıt örneği ) Sicil gazetesi ( Ticari sicil gazetesi )
Başkonsolosluk vizenin onaylanması için yukarıdaki belgelerin dışında farklı evraklar da talep etme yetkisine sahiptir.
Norveç vizesi, Norveç’e seyahat edecek Türk vatandaşları için gereken bir vize prosedürüdür. Norveç’e seyahat edecek Türk vatandaşlarının seyahatlerinden önce Norveç Dış temsilciliklerine vize başvurusunda bulunmaları gereklidir. Norveç Büyükelçiliği/Konsolosluğu T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi kişilere vize alma zorunluluğu koyarken diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu sahibi kişileri 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek şartıyla vizeden muaf tutmaktadır.
Norveç Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu ile yaptığı anlaşmaya istinaden Norveç vizesi için İstanbul’dan yapılan başvurularda Macaristan Başkonsolosluğu yetkilidir. Ankara’dan yapılacak Norveç vize başvuru işlemleri Norveç Büyükelçiliği tarafından değerlendirilmektedir. Norveç vizesi için gerekli evraklar diğer Schengen vize başvurularında olduğu gibi vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılabilmektedir.
Vizenin kararıyla ilgili tek yetkili makam Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliği’dir. Vize Merkezi Norveç Schengen vize işlemlerinin olumu sonuçlanması için danışmanlık hizmeti vermektedir.
Norveç vizesinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasında karar yetkisi sadece büyükelçiliğin ve konsolosluğun inisiyatifinde bulunmaktadır. Vizenizin olumlu veya olumsuz şekilde sonuçlanmasındaki karar dediğimiz gibi yalnızca Konsolosluklar ve Büyükelçiliğin inisiyatifindedir.
Norveç Schengen bölgesine dahil olan bir ülkedir. Eğer başvuru sahibinin Schengen ülkesinde oturma izni varsa ya da Schengen vizesi sahibiyse Schengen ülkesinden Norveç’e seyahat edebilmektedir. Fakat seyahat esnasında pasaport ve oturum kartının kişinin yanında bulunması gereklidir.
Norveç transit vize için seyahat edilecek 3.ülkeye ait vize veya oturma izninin gösterilmesi gereklidir. Seyahat edilecek ülke için vize gerekmiyorda gidilecek ülkeye ait davetiye, otel rezervasyonu, mali durumu gösteren belgeler ibraz edilmelidir. Norveç transit vize için Norveç Ankara Büyükelçiliği’ne seyahatize istinaden bilgi almanız tavsiye edilmektedir.
Araba veya motosiklet ile Norveç’e seyahat edecek kişilerin araç ruhsatı, yeşil sigorta, ehliyet, araç eğer kendilerinin değilse araç sahibinden kullanım haklarının seyahati gerçekleştirecek kişide olduğunu gösteren noter vekaleti, seyahati açıklayan dilekçe gereklidir. Bu bilgileri teyit etmek için Norveç Ankara Büyükelçiliği ile iletişime geçebilirsiniz.
Norveç Transit Vize İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport, içerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Eğer varsa daha önceden alınmış eski pasaportların bütün işlenmiş sayfalarının fotokopileri
- Norveç vize başvuru formu, Başvuru sahibi tarafından kişisel olarak eksiksiz, dikkatlice doldurulmuş ve imzalanmış Schengen vize başvuru formu. Başvuru sahibi 18 yaşının altındaysa başvuru formuna her iki velinin (veya yasal velinin) imzası gerekmektedir.
- Vize talep dilekçesi
- Kimlik fotokopisi
- Fotoğraf, 2 adet biyometrik fotoğraf, standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş(6 aydan daha eski olmayan), arka fon beyaz bir adet biyometrik fotoğraf (35×45 ebat)
- Uçak bileti, Türkiye’ye geri dönme durumunda gidiş dönüş.
- Seyahat sağlık sigortası, tüm seyahat süresini kapsayan, ülkeye geri dönüş, acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında olmalıdır.
- Seyahat edilecek ülkeye ait oturma izni ya da vizenin pasaporttaki sayfanın fotokopisi ya da gidilecek ülkeye giriş izni veren belgeler.
- Ziyaret edilecek üçüncü ülke için vize
- Gidilecek ülkeye vize gerekmiyorsa: Seyahat amacınızı gösteren evraklar; gidilecek ülkeye ait davetiye, otel rezervasyonu, tapu v.b. ve mali durumunuzu gösteren son dönemlere ait evraklar
Norveç Vizesi Başvurusu
Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaport Hamilleri Norveç vize işlemlerinden muaf tutularak Norveç’e girişlerde bu pasaport sahiplerinden vize talep edilmeyeceği duyurulmuştur. Ancak Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin Norveç’e yapacakları 90 günden daha kısa süreli seyahatler için Norveç Schengen vize talebinde bulunmaları gerekmektedir.
Norveç Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu ile yaptığı temsiliyet anlaşmasına göre Norveç vizesi için İstanbul’dan yapılan başvurularda Macaristan Başkonsolosluğu yetki sahibidir. Bu anlaşma ile amaçlanan İstanbul ve çevresinden yapılacak Norveç vize başvurularını kolaylaştırmaktır. Ankara’dan yapılacak Norveç vize işlemi başvurularını Norveç Büyükelçiliği değerlendirmektedir. Norveç vizesi için gereken belgeler diğer Schengen vize başvurularında olduğu gibi vize başvuru merkezlerine (AS Visa) teslim edilmektedir.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından yayınlanan bildiride, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren yapılacak Schengen vizesi müracaatlarında “Vize Bilgi Sistemi (VBS)” genel uygulaması kapsamında vizeye tabi diğer ülke vatandaşlarından olduğu gibi T.C. vatandaşlarından da parmak izi alınmaya başlanacağı duyurulmuştur. Bu sebeple Norveç vize talebinde bulunan kişilerin parmak izi verisinin de içinde bulunduğu biyometrik veri işlem kaydını yaptırması gereklidir. Bu tarihten sonra yalnızca Norveç’e seyahat eden kişiler ve 12 yaş altı çocuklar VIS/parmak izi prosedüründen muaf tutulmuştur.
Vize kararıyla ilgili yetkili kuruluşlar Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu ve Norveç Büyükelçiliğidir. Vize Merkezi, Norveç Schengen vize işlemlerinizin olumlu sonuçlanabilmesi için size vize işlemlerinizle ilgili bir danışmanlık hizmeti sağlar. Vizenizin olumlu veya olumsuz şekilde sonuçlanmasındaki karar dediğimiz gibi yalnızca Konsolosluklar ve Büyükelçiliğin inisiyatifindedir.
Vize Merkezi, Norveç vize başvuru evraklarının hazırlanmasından itibaren vizeniz sonuçlanana kadar bütün vize başvuru sürecinde size danışmanlık ederek Norveç vizesi başvuru dosyanızın hızlı, güncel ve eksiksiz şekilde tamamlanmasına destek olmaktadır. Vize Merkezi temsilcilerimizle irtibata geçmeniz halinde Norveç vize ücreti, Norveç vize harcı, seyahat sağlık sigortası, en uygun fiyatlı hotel ve uçak bileti rezervasyonları gibi işlemlerinizi de en hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Değerli Ziyaretçilerimiz
Biyometrik verilere dahil olan Norveç vize başvurusuna ekleyeceğiniz fotoğrafınızda dikkat çekici bir fiziksel değişiklik olması Norveç Konsolosluğu’nun vize başvurusunu değerlendirme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden fotoğrafınızın 3 ay içinde ve Schengen vize işlemlerinde istenen biyometrik ölçülere uygun olarak çekilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Norveç vizesi başvuru işlemleriniz sonuçlanmadan konaklama ve ulaşım ücreti ödememenizi, Norveç vize başvurularınız için gerekli olan konaklama ve ulaşım bilgilerinizi ön rezervasyon olarak vize başvuru dosyanızda beyan etmenizi tavsiye ederiz.
Norveç vizesine başvurusu yapmadan önce pasaportunuzda herhangi bir tahrifat (yırtık, kazıntı, silinme vb.) bulunmadığını kontrol etmemeniz ve Norveç seyahatlerinizde pasaport fotokopinizi ve seyahat sağlık sigortanızın bir nüshasını yanınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır.
Norveç vizesi başvurusunda bulunacak vizeye tabi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 90 günden kısa süreli seyahatler için Norveç vizesi için gerekli evrakları hazırlamaları ve vize taleplerinde Schengen vize başvuru formunu doldurmaları zorunludur. Norveç Schengen vize başvuru formu okunaklı bir şekilde doldurulmalı ve Norveç vize talebinde bulunan kişinin imzasını taşımalıdır. Norveç vize başvuruları için 1 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir. Schengen vize başvurusunda ibraz edilecek olan fotoğrafların 6 aydan eski olmaması ve daha önce hiçbir Schengen vizesinde kullanılmamış olması gerekmektedir. Norveç’e bir ticari seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız, davet eden kurumdan yetkili imzasını ve kaşesini veya kurumun damgasını taşıyan davetiye almanız gerekmektedir. Davetiyenin orijinal olması şart değildir, fotokopi versiyonu kabul edilebilmektedir ancak davetiyede mutlaka surette katılım yapılacak organizasyona dair yer ve zaman bilgisinin, etkinliğin hangi tarihler arasında gerçekleştirileceğinin bildirilmesi gerekmektedir. Norveç aile ve arkadaş ziyareti için gereken davetiyenin, davet eden kişinin ikamet ettiği belediyeden onaylı olması gerekmektedir. Ayrıca davet eden kişinin kimlik, pasaport ve oturum izni belgelerinin başvuru için hazırlanması gerekmektedir.
Norveç vizesi için gerekli evraklar hazırlanırken çalışanların, iş yerlerinden iş yerine ait belgeleri ve aynı zamanda çalıştıkları kurumdan izin yazısı almaları gerekmektedir. Çalışanlar ve şirket sahipleri çalıştıkları veya sahibi oldukları kuruma dair vergi levhası, kurumun imza sirküleri, faaliyet belgesi, resmi sicil gazete fotokopileri gibi evrakların sunulması gerekmektedir. Çalışanların son 3 aylık SGK dökümleri ve maaş bordrolarının Norveç vize evraklarının arasında olması gerekmektedir. Çalışanlar ve şirket sahipleri, şirket tarafından hazırlanan izin ve görev yazılarının İngilizce olması gerekmektedir. Yeminli çevirmenler tarafından yapılan İngilizce çevirilerde kabul edilmektedir.
Norveç vizesi için gereken evraklardan biri olan banka hesap dökümleri Norveç’te kalacağınız süre boyunca masrafları kim karşılıyorsa başvuru sahibini finanse edebilecek miktarda olmalıdır. Benzer şekilde seyahat masrafları birinci dereceden yakınları tarafından karşılanacak olan kişilerin sponsorlarının da Norveç vize talebinde bulunan kişinin oradaki masraflarını karşılayacak güçte olması beklenmektedir. Norveç’e eğitim amaçlı giden öğrenciler Norveç vize evraklarını hazırlarken güncel tarihli öğrenci belgesini sunmalıdırlar. Bununla birlikte öğrencilere sponsor olacak kişilerin sponsorluk yazısı ile birlikte mesleki durumlarına uygun evrakları hazırlamaları gerekmektedir.
Norveç seyahatinizden önce yaptıracağınız seyahat sağlık sigortası en az 30.000 Euro teminatlı olmalıdır ve Norveç vizesi evraklarına eklenmelidir. Bütün Schengen bölgesinde geçerli olacak olan seyahat sağlık sigortası seyahat tarihinizden bir gün önce ve seyahatin son tarihinden bir gün sonrayı kapsayacak şekilde düzenlenmeli ve İngilizce hali evrak dosyasına eklenmelidir.
Norveç vizesi için gereken bütün bu evrakların yanında kimlik fotokopinizin ve pasaportunuz güncel olmalıdır. Pasaportunuzun geçerlilik tarihi seyahat sonrası en az 3 ay sonrasında olmalıdır.
Eğer Norveç seyahatine ailenizle birlikte çıkıyorsanız her aile bireyi için ayrı ayrı form doldurulması zorunludur. 18 yaşından küçüklerin ebeveynlerinin imzasını taşıyan noter onaylı muvafakatnameyi sunmaları gerekmektedir. Başvuru formu ve noter onaylı muvaffakatnamenin İngilizce olarak sunulması gerektiği unutulmamalıdır. 18 yaşın altında tek başına veya ebeveynelerinden biri ile seyahat eden çocukların başvurularında muvaffakatname sunulması şarttır.
Norveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi ve Norveç ticari vizesi türlerinde başvurularda Norveç’ten gönderilecek davetiye Norveç’teki emniyet birimlerince kaşeli ve onaylı olmalıdır. Davetiye Norveç devletine ait olup belgenin adı Utlendingsdirektoratet Norwegian directorate of Immigration, kısaca UDI belgesidir. Davetiyenin davet eden kişi veya kurumun imzasını ve Norveç polis departmanının kaşe ve imzasını taşıması zorunludur.
Norveç vize seyahat amacınıza (turist, ticari, aile ve arkadaş ziyareti) göre hazırladığınız Norveç vizesi için gerekli evrakların listesi ile vize randevusuna gitmelidirler.
Norveç vizesi için gereken evrak listesine Vize Merkezi Norveç sayfamızda seyahat amacınıza uygun vize türlerinden ulaşabilmekle birlikte, güncel evrak listesini talep etmek için Vize Merkezi temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Önemli Not: Norveç Konsolosluğu Norveç vizesi için gereken, şahsi dilekçe, şirket izin yazısı, şirket görev yazısı, sponsor yazısı, otel ve uçak rezervasyonları, seyahat sağlık sigortaları, öğrenci belgeleri, başvuru formları, 18 yaşından küçükler için verilen muvaffakatname evraklarının sadece İngilizce versiyonlarını kabul etmektedir. Bu evraklardan bazılarının ayrıca noter onaylı çevirileri de talep edilebilmektedir. orjinal veya fotokopi, Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanması gereken evraklar hakkında detaylı bilgi için lütfen Vize Merkezi Norveç departmanımızı arayarak bilgi alınız.
Norveç Vizesi Ortak Evrak Listesi
- Pasaport-eski pasaportlar (Seyahatin dönüş tarihinden itibaren 3 ay geçerliliği olmalı)
- 2 adet biometrik fotoğraf (3,5×4,5 ölçülerinde, beyaz fon üzerine)
- Şahsi banka hesap özeti 3 günlük bir seyahat için minimum 2.000TL veya karşılığı Euro / Dolar, güncel banka hesabınızda bulunmalıdır. (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren, ıslak imzalı ve kaşeli, banka imza sirküleriyle birlikte)
- Başvuru Formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, okunaklı, pasaport sahibi tarafından 37. madde ve son sayfadaki imza bölümü imzalanmış olmalıdır. 17. Maddeye ev adresi ve e-posta adresi birlikte yazılmalı, cep telefonu başvuru sahibine ait olmalıdır. başvuru formları mavi, siyah kalemle veya bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotokopisi
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon ya da alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
Not: Araba ya da motosiklet ile seyahat edecek yolucuların dosyalarına Araç ruhsatı, yeşil sigorta, beynelmilel ehliyet ve eğer araç kendilerine ait değilse araç sahibinden kullanım haklarının seyahat edecek yolcuda olduğunu gösteren noter vekaleti gerekmektedir. Ayrıca dosya içerisine seyahat planını anlatan bir dilekçe eklenmelidir.
- Otel Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Seyahat planının tamamını eksik gün olmadan gösteren, Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda tüm ülkelerin konaklama detaylarının ayrıntılı olarak belirtildiği rezervasyonlar beyan edilmelidir. Otel rezervasyonların da mutlaka seyahat eden yolcuların isimlerinin yer alması gerekmektedir. İsim geçmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir ve otel rezervasyonlarında rezervasyon numarası olması şarttır.
Not: Aile Arkadaş ziyareti sebebi ile seyahat ediliyorsa, resmi kurumdan alınmış davetiye yada davet eden kişi tarafından yazılmış davet edilen kişi ismi, davet eden kişi adres, telefon belirtilerek imzalanmış davetiye ile birlikte davet eden kişinin vatandaşlık belgesi, pasaport ile birlikte vizesi veya kimlik kartı fotokopisi eklenmelidir.
- Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: Sigorta Tüm schengen ülkelerinde geçerli, minimum öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı, asgari poliçe teminatı 30.000€ olmalı ve minimum seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Seyahat Sağlık Sigortanızı Vize Merkezi’nde yaptırabilirsiniz.
Turistik Vize Başvuru Evrakları
- Pasaport Orjinali: Son 10 yıl içerisinde alınmış, öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 aylık geçerliliği bulunan, en az 2 boş vize sayfası (pasaportta en az iki adet karşılıklı olmak üzere boş 2 sayfa ) olan pasaport. Eski pasaporta ait son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri sayfalarının fotokopisi.
- Başvuru Formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, okunaklı, pasaport sahibi tarafından 37. madde ve son sayfadaki imza bölümü imzalanmış olmalıdır. 17. Maddeye ev adresi ve e-posta adresi birlikte yazılmalı, cep telefonu başvuru sahibine ait olmalıdır. başvuru formları mavi, siyah kalemle veya bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- 2 Adet Biometrik Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, objektife direkt bakan, yüz, kulaklar ve alın bölgesinin açıkca göründüğü, arka fonu beyaz, 35 mm x 45 mm olması gerekmektedir.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır. Ülke aktarmaları gösterilmeli veya dilekçe ile belirtilmelidir. Uçak bileti rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
Not: Araba ya da motosiklet ile seyahat edecek yolucuların dosyalarına Araç ruhsatı, yeşil sigorta, beynelmilel ehliyet ve eğer araç kendilerine ait değilse araç sahibinden kullanım haklarının seyahat edecek yolcuda olduğunu gösteren noter vekaleti gerekmektedir. Ayrıca dosya içerisine seyahat planını anlatan bir dilekçe eklenmelidir.
- Otel Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Seyahat planının tamamını eksik gün olmadan gösteren, Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda tüm ülkelerin konaklama detaylarının ayrıntılı olarak belirtildiği rezervasyonlar beyan edilmelidir. Otel rezervasyonların da mutlaka seyahat eden yolcuların isimlerinin yer alması gerekmektedir. isim geçmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir ve otel rezervasyonlarında rezervasyon numarası olması şarttır. Otel rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
- Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: Sigorta Tüm schengen ülkelerinde geçerli, minimum öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı, asgari poliçe teminatı 30.000€ olmalı ve minimum seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Seyahat Sağlık Sigortanızı Vize Merkezi’nde yaptırabilirsiniz. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin İngilizce olması gerekmektedir.
- Şahsi Banka Hesap Dökümü Orjinali: Başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü alınmalı bankadaki gişe yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Banka hesabı internetten alınmış olsa dahi bankadan kaşe ve imza yaptırılmalıdır. Kişi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesabınızda seyahatinizi finanse edecek kadar bakiye olmalıdır.
Not: Norveç’te bulunacağınız her bir gün için banka hesabınızda minimum 200 TL olması gerekmektedir.
- Maaş Bordrosu Orjinali: Son 3 aya ait, firma yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olmalıdır.
- Emekliliği Gösterir Belge: E-devlet internet sitesinden alınmış emekliliği kanıtlayan belge ( barkodlu) ya da emekli kimlik kart fotokopisi ve emeklilik maaşının yattığı banka hesap dökümü.
Not: Emekli olmayanlar için zorunlu bir evrak değildir.
- Masraf Yazısı
- Başvuru sahibinin seyahat masrafları anne, baba veya 3. bir kişi tarafından karşılanıyorsa, sponsor olan kişi seyahat süresince tüm masrafları karşılayacağını belirten bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçe, masrafları karşılayan kişinin çalışma ve gelir evrakları, banka hesabı ayrıca dosyaya eklenmelidir.
- Masraf yazısının İngilizce olması gerekmektedir.
- İşveren İzin Yazısı
- Çalışılan kurumdan alınmış antetli kağıda basılmış firma yetkilileri tarafından imzalı ve kaşeli, işveren kişinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve çalışanın bu tarihlerde izinli olacağını belirtmiş ve orijinal olmalıdır. Dilekçe Türkçe, İngilizce veya Macarca yazılabilir.
- İşveren izin yazısının İngilizce yazılması gerekmektedir
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: İşveren tarafından verilmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK 4a Hizmet Dökümü: Her bir başvuru sahibi ( Emekli, işveren ve çalısan farketmeksizin) sosyal güvencelerini sağlayan belgelerini sunmaları gerekmektedir.E-devletten alınan dökümler kabul edilir ancak barkodlu olmalıdır.
- Şirket Evrakları
- Faaliyet Belgesi (Orijinal ve son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin ünvan ve ortaklarının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Vergi Levhası (Güncel olmalıdır. Kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.)
- Şirket İmza Sirküleri (Şirket yetkilisinin bulunduğu veya şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gerekmektedir.)
- Muvafakatname: Reşit olmayan ve Anne yada Babadan sadece biri ile seyahat ediyor ise, Anne Baba olmadan 3. bir kişi ile seyahat ediyor ise seyahat edebileceğine dair noter tastikli muvafakatname ve çocuğun kimlik fotokopisi gerekmektedir.Son 3 ay içerisinde alınan muvafakatnameler geçerlidir, daha eski muvafakatnameler kabul edilmez. Muvafakatname’nin İngilizce olması gerekmektedir. Yeminli tercümandan tercüme edilmiş evrak kabul edilmektedir.
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Seyahatin masrafları Aile bireyleri tarafından karşılanacak ise seyahat eden kişi ile bağının kanıtlanması gerekmektedir.
Not: Masraflar Eş tarafından karşılanacaksa Evlilk Cüzdanı Yeterli olacaktır.
- Öğrenci Belgesi: Öğrenci belgesi e-devletten barkotlu alınmış olmalıdır.ancak yeminli tercüman ile tercüme edilmiş hali ( İngilizce ) kabul edilir.
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi: Üzerinde T.C. kimlik numarası yazması gerekmektedir.
Not: 10 yıldan eski olan nüfus cüzdanları yasal olarak geçersizdir.
- Pasaport Fotokopileri: Kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ile pasaporttaki tüm işlem görmüş sayfaların eksiksiz fotokopisi
Not: Varsa eski pasaportta son 6 yıl içerisinde (2010 yılı itibari ile) alınmış schengen vizelerinin ve var ise halen geçerli vizelerin fotokopileri
Not: Birlikte seyahat ettiğiniz kişilerinde pasaport ve vize fotokopileri gerekmektedir. Seyahat ettiğiniz kişi yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterli olacaktır.
Ticari Vize Başvuru Evrakları
- Pasaport Orjinali: Son 10 yıl içerisinde alınmış, öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 aylık geçerliliği bulunan, en az 2 boş vize sayfası (pasaportta en az iki adet karşılıklı olmak üzere boş 2 sayfa ) olan pasaport. Eski pasaporta ait son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri sayfalarının fotokopisi.
- İngilizce Başvuru Formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, okunaklı, pasaport sahibi tarafından 37. madde ve son sayfadaki imza bölümü imzalanmış olmalıdır. 17. Maddeye ev adresi ve e-posta adresi birlikte yazılmalı, cep telefonu başvuru sahibine ait olmalıdır. başvuru formları mavi, siyah kalemle veya bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- İki Adet Biometrik Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, objektife direkt bakan, yüz, kulaklar ve alın bölgesinin açıkca göründüğü, arka fonu beyaz, 35 mm x 45 mm olması gerekmektedir.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: Satın alınmış ve İngilizce tercih ediliyor.
- Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır. Uçak bileti rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
Not: Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda Şehir/Ülke aktarmaları gösterilmeli veya dilekçe ile belirtilmelidir.
Not: Araba yada motosiklet ile seyahat edecek yolucuların dosyalarına Araç ruhsatı, yeşil sigorta, beynelmilel ehliyet ve eğer araç kendilerine ait değilse araç sahibinden kullanım haklarının seyahat edecek yolcuda olduğunu gösteren noter vekaleti gerekmektedir. Ayrıca dosya içerisine seyahat planını anlatan bir dilekçe eklenmelidir.
- Otel Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Seyahat planının tamamını eksik gün olmadan gösteren, Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda tüm ülkelerin konaklama detaylarının ayrıntılı olarak belirtildiği rezervasyonlar beyan edilmelidir. Otel rezervasyonların da mutlaka seyahat eden yolcuların isimlerinin yer alması gerekmektedir. isim geçmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir ve otel rezervasyonlarında rezervasyon numarası olması şarttır. Otel rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
- Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: Sigorta Tüm schengen ülkelerinde geçerli, minimum öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı, asgari poliçe teminatı 30.000€ olmalı ve minimum seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin İngilizce olması gerekmektedir.
- Şirket/Şahsi Banka Hesap Dökümü Orjinali: Başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü alınmalı bankadaki gişe yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Banka hesabı internetten alınmış olsa dahi bankadan kaşe ve imza yaptırılmalıdır. Kişi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesabınızda seyahatinizi finanse edecek kadar bakiye olmalıdır.
Not: Kişiler banka hesapları ile birlikte kredi kartı ekstre fotokopilerinide ekleyebilirler. (Kredi Kartı Ekstre eklenmesi zorunlu değil opsiyoneldir.)
Not: Norveç’te bulunacağınız her bir gün için banka hesabınızda minimum 200 TL olması gerekmektedir.
- Maaş Bordrosu Orjinali: Son 3 aya ait, firma yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olmalıdır.
- Davetiye: Ziyarete gidilecek firmadan alınmış, ziyaretin tarihi, sebebi, şirket adres ve telefonlarının belirtildiği, firmanın kaşesi ve yetkilisinin tam ismi ile imzası olan UDI isimli davetiye olmalıdır. Eğer davet eden kişi ve ya kurum masrafları karşılamıyor ise ticari seyahatler için antetli kağıda yazılı olan davet mektubu sunulması yeterli olacaktır.
Not: Başvuru yapabilmeniz için davetiyelerin fotokopileri yeterlidir. Davetiyeler mail yada fax yolu ile temin edilebilir.
Not: Firma tarafından gönderilen davetiyelerde imzalayan kişinin adı soyadı, firma adres bilgisi, telefon numarası ve e-mail adresi bilgilerinin mutlaka yer alması gerekmektedir.
Not : Aile Arkadaş ziyaretlerinde ve ya Ticari başvuru tiplerinde eğer masraflar davet eden kişi tarafından karşılanıyor ise Norveç’ten gelen davetiye Norveç polisinin onayladığı (kaşelediği ) Norveç hükümetine ait olan davetiye olması şarttır. Bu belgenin adı UDI (Utlendingsdirektoratet Norwegıan directorate of Immigration )’dir. UDI belgenizin Norveç’ten davet eden kişi ve kurumun imzası ve polis tarafından kaşeli ve onaylı olması gerekmektedir. Eğer davet eden kişi ve ya kurum masrafları karşılamıyor ise ticari seyahatler için antetli kağıda yazılı olan davet mektubu, aile arkadaş ziyareti seyahatler için beyaz bir a4 kağıdına yazılmış davet mektubu ve davet eden kişiye ait vatandaşlık belgesi veya oturumunu sağlayan belgenin sunulması yeterli olacaktır.
- İşveren İzin Yazısı: Çalışılan kurumdan alınmış antetli kağıda basılmış firma yetkilileri tarafından imzalı ve kaşeli, işveren kişinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve çalışanın bu tarihlerde izinli olacağını belirtmiş ve orijinal olmalıdır. Dilekçe Türkçe, İngilizce veya Macarca yazılabilir. İşveren izin yazısının İngilizce yazılması gerekmektedir.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: İşveren tarafından verilmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK 4a Hizmet Dökümü: Her bir başvuru sahibi ( Emekli, işveren ve çalısan farketmeksizin) sosyal güvencelerini sağlayan belgelerini sunmaları gerekmektedir.E-devletten alınan dökümler kabul edilir ancak barkodlu olmalıdır.
- Emekliliği Gösterir Belge: E-devlet internet sitesinden alınmış emekliliği kanıtlayan belge ( barkotlu ) ya da emekli kimlik kart fotokopisi ve emeklilik maaşının yattığı banka hesap dökümü.
Not: Emekli olmayanlar için zorunlu bir evrak değildir. Emekli çalışanlar için son 4 aya ait SGK Destek Prim Ödendileri gerekmektedir.
- Şirket Evrakları
- Faaliyet Belgesi (Orijinal ve son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin ünvan ve ortaklarının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Vergi Levhası (Güncel olmalıdır. Kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.)
- Şirket İmza Sirküleri (Şirket yetkilisinin bulunduğu veya şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gerekmektedir.)
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi: Üzerinde T.C. kimlik numarası yazması gerekmektedir.
Not: 10 yıldan eski olan nüfus cüzdanları yasal olarak geçersizdir.
- Pasaport Fotokopileri: Kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ile pasaporttaki tüm işlem görmüş sayfaların eksiksiz fotokopisi
Not: Varsa eski pasaportta son 6 yıl içerisinde (2010 yılı itibari ile) alınmış schengen vizelerinin ve var ise halen geçerli vizelerin fotokopileri
Not: Birlikte seyahat ettiğiniz kişilerinde pasaport ve vize fotokopileri gerekmektedir. Seyahat ettiğiniz kişi yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterli olacaktır.
Aile Arkadaş Ziyaret Vizesi Başvuru Evrakları
- Pasaport Orjinali: Son 10 yıl içerisinde alınmış, öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 aylık geçerliliği bulunan, en az 2 boş vize sayfası (pasaportta en az iki adet karşılıklı olmak üzere boş 2 sayfa ) olan pasaport. Eski pasaporta ait son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri sayfalarının fotokopisi.
- İngilizce Başvuru Formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, okunaklı, pasaport sahibi tarafından 37. madde ve son sayfadaki imza bölümü imzalanmış olmalıdır. 17. Maddeye ev adresi ve e-posta adresi birlikte yazılmalı, cep telefonu başvuru sahibine ait olmalıdır. başvuru formları mavi, siyah kalemle veya bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- 2 Adet Biometrik Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, objektife direkt bakan, yüz, kulaklar ve alın bölgesinin açıkca göründüğü, arka fonu beyaz, 35 mm x 45 mm olması gerekmektedir.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır. Uçak bileti rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
Not: Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda Şehir/Ülke aktarmaları gösterilmeli veya dilekçe ile belirtilmelidir.
Not: Araba yada motosiklet ile seyahat edecek yolucuların dosyalarına Araç ruhsatı, yeşil sigorta, beynelmilel ehliyet ve eğer araç kendilerine ait değilse araç sahibinden kullanım haklarının seyahat edecek yolcuda olduğunu gösteren noter vekaleti gerekmektedir. Ayrıca dosya içerisine seyahat planını anlatan bir dilekçe eklenmelidir.
- Otel Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor.Seyahat planının tamamını eksik gün olmadan gösteren, Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda tüm ülkelerin konaklama detaylarının ayrıntılı olarak belirtildiği rezervasyonlar beyan edilmelidir. Otel rezervasyonların da mutlaka seyahat eden yolcuların isimlerinin yer alması gerekmektedir. isim geçmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir ve otel rezervasyonlarında rezervasyon numarası olması şarttır. Otel rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
Not: Ziyarete gidilecek kişinin evinde kalınacaksa bu evrak gerekmemektedir.
- Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: Sigorta Tüm schengen ülkelerinde geçerli, minimum öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı, asgari poliçe teminatı 30.000€ olmalı ve minimum seyahat tarihlerini kapsamalıdır.
- Şirket/Şahsi Banka Hesap Dökümü Orjinali/Fotokopisi: Başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü alınmalı bankadaki gişe yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Banka hesabı internetten alınmış olsa dahi bankadan kaşe ve imza yaptırılmalıdır. Kişi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesabınızda seyahatinizi finanse edecek kadar bakiye olmalıdır.
Not: Kişiler banka hesapları ile birlikte kredi kartı ekstre fotokopilerinide ekleyebilirler. (Kredi Kartı Ekstre eklenmesi zorunlu değil opsiyoneldir.)
Not: Norveç’te bulunacağınız her bir gün için banka hesabınızda minimum 200 TL olması gerekmektedir
- Maaş Bordrosu Orjinali: Son 3 aya ait, firma yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olmalıdır.
- Davetiye: Aile ve ya akraba ziyaretiniz için Norveç’ ten gelen davet mektubunun kesinlikle UDI belgesi olması ve davet eden kişinin pasaportunun görüntüsü veya oturum kartının görüntüsü sunulması şarttır. Eğer davet eden kişi ve ya kurum masrafları karşılamıyor ise aile arkadaş ziyareti seyahatler için beyaz bir a4 kağıdına yazılmış davet mektubu ve davet eden kişiye ait vatandaşlık belgesi veya oturumunu sağlayan belgenin sunulması yeterli olacaktır.
Not: Başvuru sahiplerinin UDI isimli davetiyenin orjinali veya 2 adet fotokopisini başvuru esnasında yanlarında bulundurmaları yeterli olacaktır.
Not : Aile Arkadaş ziyaretlerinde ve ya Ticari başvuru tiplerinde eğer masraflar davet eden kişi tarafından karşılanıyor ise Norveç’ten gelen davetiye Norveç polisinin onayladığı (kaşelediği ) Norveç hükümetine ait olan davetiye olması şarttır. Bu belgenin adı UDI (Utlendingsdirektoratet Norwegıan directorate of Immigration )’dir. UDI belgenizin Norveç’ten davet eden kişi ve kurumun imzası ve polis tarafından kaşeli ve onaylı olması gerekmektedir. Eğer davet eden kişi ve ya kurum masrafları karşılamıyor ise ticari seyahatler için antetli kağıda yazılı olan davet mektubu, aile arkadaş ziyareti seyahatler için beyaz bir a4 kağıdına yazılmış davet mektubu ve davet eden kişiye ait vatandaşlık belgesi veya oturumunu sağlayan belgenin sunulması yeterli olacaktır.
- Masraf Yazısı: Başvuru sahibinin seyahat masrafları anne, baba veya 3. bir kişi tarafından karşılanıyorsa, sponsor olan kişi seyahat süresince tüm masrafları karşılayacağını belirten bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçe, masrafları karşılayan kişinin çalışma ve gelir evrakları, banka hesabı ayrıca dosyaya eklenmelidir. Masraf yazısının İngilizce olması gerekmektedir.
- İşveren İzin Yazısı: Çalışılan kurumdan alınmış antetli kağıda basılmış firma yetkilileri tarafından imzalı ve kaşeli, işveren kişinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve çalışanın bu tarihlerde izinli olacağını belirtmiş ve orijinal olmalıdır. Dilekçe Türkçe, İngilizce veya Macarca yazılabilir. İşveren izin yazısının İngilizce yazılması gerekmektedir.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: İşveren tarafından verilmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK 4a Hizmet Dökümü: Her bir başvuru sahibi ( Emekli, işveren ve çalısan farketmeksizin) sosyal güvencelerini sağlayan belgelerini sunmaları gerekmektedir.
- Emekliliği Gösterir Belge: E-devlet internet sitesinden alınmış emekliliği kanıtlayan belge ( barkotlu ) ya da emekli kimlik kart fotokopisi ve emeklilik maaşının yattığı banka hesap dökümü.
Not: Emekli olmayanlar için zorunlu bir evrak değildir. Emekli çalışanlar için son 4 aya ait SGK Destek Prim Ödendileri gerekmektedir.
- Şirket Evrakları
- Faaliyet Belgesi (Orijinal ve son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin ünvan ve ortaklarının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Vergi Levhası (Güncel olmalıdır. Kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.)
- Şirket İmza Sirküleri (Şirket yetkilisinin bulunduğu veya şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gerekmektedir.)
- Muvafakatname: Reşit olmayan ve Anne yada Babadan sadece biri ile seyahat ediyor ise, Anne Baba olmadan 3. bir kişi ile seyahat ediyor ise seyahat edebileceğine dair noter tastikli muvafakatname ve çocuğun kimlik fotokopisi gerekmektedir.Son 3 ay içerisinde alınan muvafakatnameler geçerlidir, daha eski muvafakatnameler kabul edilmez. Muvafakatname’nin İngilizce olması gerekmektedir. Yeminli tercümandan tercüme edilmiş evrak kabul edilmektedir.
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Seyahatin masrafları Aile bireyleri tarafından karşılanacak ise seyahat eden kişi ile bağının kanıtlanması gerekmektedir.
Not: Masraflar Eş tarafından karşılanacaksa Evlilk Cüzdanı Yeterli olacaktır.
- Öğrenci Belgesi: Ögrenci belgesi e-devletten barkotlu alınmış olmalıdır.ancak yeminli tercüman ile tercüme edilmiş hali ( İngilizce ) kabul edilir.
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi: Üzerinde T.C. kimlik numarası yazması gerekmektedir.
Not: 10 yıldan eski olan nüfus cüzdanları yasal olarak geçersizdir.
- Pasaport Fotokopileri: Kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ile pasaporttaki tüm işlem görmüş sayfaların eksiksiz fotokopisi
Not: Varsa eski pasaportta son 6 yıl içerisinde (2010 yılı itibari ile) alınmış schengen vizelerinin ve var ise halen geçerli vizelerin fotokopileri
Not: Birlikte seyahat ettiğiniz kişilerinde pasaport ve vize fotokopileri gerekmektedir. Seyahat ettiğiniz kişi yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterli olacaktır.
Kültürel Amaçlı Vize Başvuru Evrakları
- Pasaport Orjinali: Son 10 yıl içerisinde alınmış, öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 aylık geçerliliği bulunan, en az 2 boş vize sayfası (pasaportta en az iki adet karşılıklı olmak üzere boş 2 sayfa ) olan pasaport. Eski pasaporta ait son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri sayfalarının fotokopisi.
- İngilizce Başvuru Formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, okunaklı, pasaport sahibi tarafından 37. madde ve son sayfadaki imza bölümü imzalanmış olmalıdır. 17. Maddeye ev adresi ve e-posta adresi birlikte yazılmalı, cep telefonu başvuru sahibine ait olmalıdır. başvuru formları mavi, siyah kalemle veya bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- İki Adet Biometrik Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, objektife direkt bakan, yüz, kulaklar ve alın bölgesinin açıkca göründüğü, arka fonu beyaz, 35 mm x 45 mm olması gerekmektedir.
- Gidiş – Dönüş Uçak Bileti Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Ön görülen ulasım aracına ilişkin rezervasyon yada alındığını belirten veya ulaşım aracını belgeleyen kanıtlayıcı belgeler. (Otobüs, Tren, Uçak, Araç, Feribot Vb.) Uçak rezervasyonlarında PNR numarası olması şarttır.
Not: Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda Şehir/Ülke aktarmaları gösterilmeli veya dilekçe ile belirtilmelidir.
Not: Araba ya da motosiklet ile seyahat edecek yolucuların dosyalarına Araç ruhsatı, yeşil sigorta, beynelmilel ehliyet ve eğer araç kendilerine ait değilse araç sahibinden kullanım haklarının seyahat edecek yolcuda olduğunu gösteren noter vekaleti gerekmektedir. Ayrıca dosya içerisine seyahat planını anlatan bir dilekçe eklenmelidir.
- Otel Rezervasyonu: Satın alınmış tercih ediliyor. Seyahat planının tamamını eksik gün olmadan gösteren, Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda tüm ülkelerin konaklama detaylarının ayrıntılı olarak belirtildiği rezervasyonlar beyan edilmelidir. Otel rezervasyonların da mutlaka seyahat eden yolcuların isimlerinin yer alması gerekmektedir. isim geçmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir ve otel rezervasyonlarında rezervasyon numarası olması şarttır. Otel rezervasyon evrakının İngilizce olması gerekmektedir.
- Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: Sigorta Tüm schengen ülkelerinde geçerli, minimum öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı, asgari poliçe teminatı 30.000€ olmalı ve minimum seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin İngilizce olması gerekmektedir.
- Şirket/Şahsi Banka Hesap Dökümü Orjinali: Başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce bankadan alınmış son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü alınmalı bankadaki gişe yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Banka hesabı internetten alınmış olsa dahi bankadan kaşe ve imza yaptırılmalıdır. Kişi şirket sahibi ise yüksek bakiyeli şirket banka hesabı ile başvuru yapabilir. Hesabınızda seyahatinizi finanse edecek kadar bakiye olmalıdır.
Not: Kişiler banka hesapları ile birlikte kredi kartı ekstre fotokopilerinide ekleyebilirler. (Kredi Kartı Ekstre eklenmesi zorunlu değil opsiyoneldir.)
Not: Norveç’te bulunacağınız her bir gün için banka hesabınızda minimum 200 TL olması gerekmektedir.
- Maaş Bordrosu Orjinali: Son 3 aya ait, firma yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşeli olmalıdır.
- Davetiye: Ziyarete gidilecek kişi / kurumdan ziyaretin sebebinin açıklanmış olduğu, ziyarette bulanacak kişi isim ve bilgilerinin yer aldığı, kurumdan kaşe/mühürlü yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır veya Garantno Pısmo/Letter Of Guarantee isimli davetiye olması gerekmektedir.
Not: Davetiye İngilizce olmalıdır. Başvuru yapabilmeniz için davetiyelerin fotokopileri yeterlidir. Davetiyeler mail yada fax yolu ile temin edilebilir.
- Masraf Yazısı: Başvuru sahibinin seyahat masrafları anne, baba veya 3. bir kişi tarafından karşılanıyorsa, sponsor olan kişi seyahat süresince tüm masrafları karşılayacağını belirten bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçe, masrafları karşılayan kişinin çalışma ve gelir evrakları, banka hesabı ayrıca dosyaya eklenmelidir. Masraf yazısının İngilizce olması gerekmektedir.
- İşveren İzin Yazısı: Çalışılan kurumdan alınmış antetli kağıda basılmış firma yetkilileri tarafından imzalı ve kaşeli, işveren kişinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve çalışanın bu tarihlerde izinli olacağını belirtmiş ve orijinal olmalıdır. Dilekçe Türkçe, İngilizce veya Macarca yazılabilir. İşveren izin yazısının İngilizce yazılması gerekmektedir.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: İşveren tarafından verilmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK 4a Hizmet Dökümü: Her bir başvuru sahibi ( Emekli, işveren ve çalısan farketmeksizin) sosyal güvencelerini sağlayan belgelerini sunmaları gerekmektedir.
- Emekliliği Gösterir Belge: E-devlet internet sitesinden alınmış emekliliği kanıtlayan belge ( barkotlu ) ya da emekli kimlik kart fotokopisi ve emeklilik maaşının yattığı banka hesap dökümü.
Not: Emekli olmayanlar için zorunlu bir evrak değildir. Emekli çalışanlar için son 4 aya ait SGK Destek Prim Ödendileri gerekmektedir.
- Şirket Evrakları
- Faaliyet Belgesi (Orijinal ve son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin ünvan ve ortaklarının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Vergi Levhası (Güncel olmalıdır. Kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.)
- Şirket İmza Sirküleri (Şirket yetkilisinin bulunduğu veya şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gerekmektedir.)
- Muvafakatname: Reşit olmayan ve Anne yada Babadan sadece biri ile seyahat ediyor ise, Anne Baba olmadan 3. bir kişi ile seyahat ediyor ise seyahat edebileceğine dair noter tastikli muvafakatname ve çocuğun kimlik fotokopisi gerekmektedir.Son 3 ay içerisinde alınan muvafakatnameler geçerlidir, daha eski muvafakatnameler kabul edilmez. Muvafakatname’nin İngilizce olması gerekmektedir. Yeminli tercümandan tercüme edilmiş evrak kabul edilmektedir.
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Seyahatin masrafları Aile bireyleri tarafından karşılanacak ise seyahat eden kişi ile bağının kanıtlanması gerekmektedir.
Not: Masraflar Eş tarafından karşılanacaksa Evlilik Cüzdanı Yeterli olacaktır.
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi: Üzerinde T.C. kimlik numarası yazması gerekmektedir.
Not: 10 yıldan eski olan nüfus cüzdanları yasal olarak geçersizdir.
- Pasaport Fotokopileri: Kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ile pasaporttaki tüm işlem görmüş sayfaların eksiksiz fotokopisi
Not: Varsa eski pasaportta son 6 yıl içerisinde (2010 yılı itibari ile) alınmış schengen vizelerinin ve var ise halen geçerli vizelerin fotokopileri
Not: Birlikte seyahat ettiğiniz kişilerinde pasaport ve vize fotokopileri gerekmektedir. Seyahat ettiğiniz kişi yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterli olacaktır.
Şoför Vizesi Başvuru Evrakları
- Pasaport Orjinali: Son 10 yıl içerisinde alınmış, öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 aylık geçerliliği bulunan, en az 2 boş vize sayfası (pasaportta en az iki adet karşılıklı olmak üzere boş 2 sayfa ) olan pasaport. Eski pasaporta ait son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri sayfalarının fotokopisi.
- İngilizce Başvuru Formu: Eksiksiz olarak doldurulmuş, okunaklı, pasaport sahibi tarafından 37. madde ve son sayfadaki imza bölümü imzalanmış olmalıdır. 17. Maddeye ev adresi ve e-posta adresi birlikte yazılmalı, cep telefonu başvuru sahibine ait olmalıdır. başvuru formları mavi, siyah kalemle veya bilgisayar ile doldurulabilir. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise imza bölümleri anne ve baba tarafından imzalanmalıdır.
- İki Adet Biometrik Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, objektife direkt bakan, yüz, kulaklar ve alın bölgesinin açıkca göründüğü, arka fonu beyaz, 35 mm x 45 mm olması gerekmektedir.
Not: Birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda Şehir/Ülke aktarmaları gösterilmeli veya dilekçe ile belirtilmelidir.
- Seyahat Sağlık Sigorta Poliçesi: Satın alınmış tercih ediliyor. Sigorta Tüm schengen ülkelerinde geçerli, minimum öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı, asgari poliçe teminatı 30.000€ olmalı ve minimum seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin İngilizce olması gerekmektedir.
- Davetiye: Ziyarete gidilecek firma tarafından alınmış, ziyaretin tarihleri ve sebebinin belirtildiği firmadan kaşe ve yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Not: Başvuru yapabilmeniz için davetiyelerin fotokopileri yeterlidir. Davetiyeler mail yada fax yolu ile temin edilebilir.
- İşveren İzin Yazısı: Çalışılan kurumdan alınmış antetli kağıda basılmış firma yetkilileri tarafından imzalı ve kaşeli, işveren kişinin seyahat tarihlerini, seyahat amacını ve çalışanın bu tarihlerde izinli olacağını belirtmiş ve orijinal olmalıdır. Dilekçe Türkçe, İngilizce veya Macarca yazılabilir. İşveren izin yazısının İngilizce yazılması gerekmektedir.
- Şöför Listesi: Türkiye’deki şirketin bütün kayıtlı şoförlerinin gösterildiği antetli kağıda firma kaşeli, yetkilisi tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
- Taşıt Kayıt ve İzin Yazısı: Türkiye’deki şirketten taşıt kayıt numaralarının belirtildiği izin yazısı, antetli kağıda yazılmış, kaşeli, firma yetkilileri tarafından imzalanmış olmalıdır.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: İşveren tarafından verilmiş güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK 4a Hizmet Dökümü: Her bir başvuru sahibi ( Emekli, işveren ve çalısan farketmeksizin) sosyal güvencelerini sağlayan belgelerini sunmaları gerekmektedir.E-devletten alınan dökümler kabul edilir ancak barkodlu olmalıdır.
- Emekliliği Gösterir Belge: E-devlet internet sitesinden alınmış emekliliği kanıtlayan belge ( barkodlu ) ya da emekli kimlik kart fotokopisi ve emeklilik maaşının yattığı banka hesap dökümü.
Not: Emekli olmayanlar için zorunlu bir evrak değildir. Emekli çalışanlar için son 4 aya ait SGK Destek Prim Ödendileri gerekmektedir.
- Şirket Evrakları
- Faaliyet Belgesi (Orijinal ve son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin ünvan ve ortaklarının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.)
- Vergi Levhası (Güncel olmalıdır. Kapatılan vergi dönemi işlenmiş olmalıdır.)
- Şirket İmza Sirküleri (Şirket yetkilisinin bulunduğu veya şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmişse imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gerekmektedir.)
- Yeni CMR Belgesi: Taşıt kayıt numarasının belirtildiği Yeni nakliyeler için hazırlanmış olmalıdır.
- Eski CMR Belgesi: Taşıt kayıt numarasının belirtildiği Eski nakliyeler için hazırlanmış olmalıdır.
- Giriş Çıkışların Belirtildiği Dilekçe: Schengen ülkelerine giriş/çıkışların belirtildiği ve kalış günlerinin yazıldığı dilekçe. Dilekçe antetli kağıda yazılmış kaşeli, firma yetkilileri tarafından imzalanmış olmalıdır.
- Ehliyet ve Beynelmilel Ehliyet Fotokopisi: Ehliyet D tipi olmalı ve fotokopisi okunaklı olmalıdır. Beynelmilel Ehliyet Sürücünün uluslar arası sürücü belgesidir. Bir yıldan daha eski olmamalıdır.
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi: Üzerinde T.C. kimlik numarası yazması gerekmektedir.
Not: 10 yıldan eski olan nüfus cüzdanları yasal olarak geçersizdir.
- Pasaport Fotokopileri: Kimlik bilgilerinin yazılı olduğu bilgi sayfası ile pasaporttaki tüm işlem görmüş sayfaların eksiksiz fotokopisi
Not: Varsa eski pasaportta son 6 yıl içerisinde (2010 yılı itibari ile) alınmış schengen vizelerinin ve var ise halen geçerli vizelerin fotokopileri
Not: Birlikte seyahat ettiğiniz kişilerinde pasaport ve vize fotokopileri gerekmektedir. Seyahat ettiğiniz kişi yeşil pasaport sahibi ise pasaport fotokopisi yeterli olacaktır.
Norveç Vizesi Randevusu
Norveç Vizesi Randevusu Nasıl Alınır?
Norveç vizesi için başvuruda bulunacak kişilerin randevu almaları gerekmektedir. Norveç vize başvuruları için randevular Norveç Konsolosluğu’nun yoğunluğuna göre ileri bir tarihe verilebilir. Bu sebeple vize başvurusunun seyahat tarihinden 4 hafta önce yapılması tavsiye edilir. Norveç vizesi başvurusu için yetkili Başvuru Merkezi veya Konsolosluk üzerinden randevu almanız gerekmektedir. Norveç vizesi randevu tarihi ve saatinde müracaatını gerçekleştiremediğiniz takdirde vakit kaybetmeden yeni bir vize randevu tarihi almalısınız. Norveç vizesi başvurularınız için seyahat tarihinize uygun randevu tarih ve saati konusunda Vize Merkezi temsilcilerimizden destek alabilirsiniz.
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren diğer Schengen ülkeleriyle birlikte biyometrik bilgi sistemine geçen Norveç vize başvurularında biyometrik parmak izi (VIS) talep etmektedir. Norveç vize işlemlerinde verdiğiniz bu parmak izi verisi 5 yıl süre ile diğer Schengen vize başvurularınızda da geçerli olacaktır. Ancak Schengen ülkelerinden bazıları kendilerinin aldığı VIS bilgisi dışındaki biyometrik parmak izi verisini tanımadığı için yeniden parmak izi talep edebilmektedir. Norveç Vizesi alırken vizenizin işleneceği pasaportunuzun seyahatinizin sonlanacağı tarihten sonra en az 3 ay geçerliliğinin ve en az 2 boş sayfasının bulunmasına dikkat etmeniz gerekir.
Norveç Vizesi alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta biyometrik verilerinizdir. Konsolosluk yetkilileri gerekli gördüğü takdirde vize başvurusunda bulunan kişileri biyometrik verilerinin teyidi veya mülakat için Norveç Konsolosluğu’na çağırabilir. Norveç vize başvurusunu Vize Merkezi aracılığıyla gerçekleştirmeniz halinde, mülakata çağrılan kişilerin hazırlıklı olmasına yönelik gerekli bilgiler, Vize Merkezi temsilcimizce tarafınıza iletilecektir.
Norveç vizesi ücretleri seyahat amacına,başvuruda bulunulan vize kategorisine, seyahatin süresine göre değişiklik gösterebilir. Turistik, ticari, aile ziyareti ve diğer vize türlerine göre değişiklik gösteren vize ücretlerini öğrenmek için Vize Merkezi temsilcimizle irtibata geçebilirsiniz. Vize ücretinin yatırıldığını gösteren dekontun başvuru belgeleri arasında bulunması zorunludur. Dekontun orijinalinin vize başvuru dosyasında bulunması gerekmektedir.
Başvurunuzun önceliklerini belirlemek, sorunsuz bir Norveç vize başvurusu gerçekleştirmek ve güncel vize ücretleri için lütfen Vize Merkezi ile iletişime geçiniz.Vizeler için ücretler Norveç Konsolosluğu tarafından belirlenir. Ayrıca farklı yaş grupları ve ülke vatandaşları için de farklı bedeller ödenebilir.Norveç vizesi için başvuru yapan Türk Vatandaşlarının Norveç Konsolosluğu vize bölümü tarafından belirlenen vize harcını ödemesi zorunludur. Norveç Konsolosluğu istisnai olarak sadece 6-12 yaş arası çocuklardan vize harcı talep etmemektedir. Vize başvurularında; ödenen Konsolosluk vize bedellerinin dışında aracı kurumlardan vize hizmeti alınıyorsa, onların ücretleri de ayrıca ödenir. Norveç vizesi 2020 fiyatları için +90 212 9700599 numaralı telefondan Vize Merkezi’ne danışabilirsiniz.
NOT: 03 Şubat 2020 tarihinden itibaren konsolosluk harçlarına 20 Euro zam gelmiştir
Norveç Vizesi Ücretleri 2020
Vize ücreti, vize işlemleri karşılığında dış temsilcilikler (Konsolosluk/Elçilik) adına tahsil edilmektedir.
Vize Türleri | Vize Resmi Harç Ücreti | Danışmanlık Hizmet Ücreti | Toplam Vize Başvuru Ücreti |
Turistik Vizesi | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
VIP Turistik Vizesi | 275 € + KDV | ||
Ticari Vizesi | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
VIP Ticari Vizesi | 275 € + KDV | ||
Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
VIP Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi | 275 € + KDV | ||
Kültürel-Sportif-Konferans Vizesi | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
Eğitim-Araştırma Vizesi | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
Resmi Ziyaret Vizesi | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
Sağlık Sebepli Vize | 105 Euro | 30 Euro | 135 Euro |
Transit Vize | 105 Euro | 30 Euro | 135Euro |
Şoför Vizesi | 160 Euro | ||
6-12 Yaş Arası | 25 Euro | 30 Euro | 55 Euro |
Önemli Not:
*Erasmus vizesi ücretleri duruma göre değişiklik göstermektedir, detaylı bilgi için vize uzmanlarımızla iletişime geçiniz.
** Seyahat Sağlık Sigortası gerekli ücret karşılığında Vize Merkezi tarafından yapılmaktadır. Seyahat Sağlık Sigortası ücreti sigorta süresine göre değişiklik göstermektedir.
Norveç Vize Ücreti Hakkında Bilgiler
Norveç vize ücreti iade edilmez.
Norveç vize ücreti devredilmez ve başka şahıslara satılamaz.
Norveç vize ücreti tek başvuru için öndemektedir. Ret cevabı almanız durumunda yeni başvuru için yeniden ücret ödemeniz gerekmektedir.
Norveç vize ücretini sadece Norveç vizesi için kullanabilirsiniz.
Norveç Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Norveç Schengen Vize başvuruları seyahat tarihinizden en az 15-20 gün önce yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte Norveç Büyükelçiliği vize işlemlerinde ek evrak talebinde bulunabilir. Büyükelçilik ve Başkonsolosluğun yoğunluğu ve gerektiği durumlarda ek evrak talepleri göz önünde bulundurularak Norveç vize başvurusunun en az 15-20 gün önceden yapılması tavsiye edilmektedir.
Norveç vizesi için yapılan başvurular ortalama 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süre Norveç Vizesi Konsolosluğunun vize bölümünün yoğun çalışma halinde olduğu resmi tatilleri, hafta sonlarını, ek evrak talep edilmesi sırasında yaşanan zaman kayıplarını kapsamamaktadır. Bu gibi durumlarda Norveç vizesi başvurusunun sonuçlanma süresi uzayabilir. Bu sebeple Norveç vizesi başvuru sahibinin olası aksiliklere veya prosedürlerin uzamasına karşı en az 1 ay önceden Norveç vize müracaatını başlatması tavsiye edilir.
Norveç vizesi başvuru sürecinizin uzaması halinde veya başka bir ülkeye seyahatiniz için pasaportunuzu kullanmanızı gerektiren durumlarda, istisnai durumunuzu kanıtlayıcı ek dilekçe, seyahat edilecek diğer ülke için yapılan konaklama ve uçuş bilgilerinizin rezervasyonlarını başvuru dosyasında bulunması gerektiğini unutmayınız. Buna ek olarak Norveç Konsolosluğu’nun çalışma programına göre vize başvurunuzun sonuçlanma süresinin değişkenlik gösterebileceğini de belirtmek isteriz.
Norveç Vizesi için Hemen İletişime Geçin!
Vize Merkezi Norveç Vize Temsilcileri, Norveç vize işlemlerini sizin adınıza planlamaya ve takibini yapmaya hazırdır.
Norveç Schengen Vize başvurunuza uygun hazırlanması gereken evrakların detaylı listesine ve Norveç vize başvuru işlemleri hakkında en güncel bilgilendirmeye ulaşabilmek için sitemizdeki ‘vize tipi’, ‘meslek’ seçimini yapmanız halinde, seyahat amacına uygun kategorideki sayfaya yönlendirilirsiniz.
Norveç vize başvurunuza dair soru ve sorunlarınız için Vize Merkezi vize danışmanlarını telefonla arayabilir veya avrupa@vizemerkezi.com adresi üzerinden temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Başvurunuz ile ilgili gereken evraklar hakkında bilgiye ulaştıysanız, lütfen hazırlamış olduğunuz evrakları adresimize kargo veya kurye aracılığı ile postalayın.
Norveç Vizesi Reddi
Norveç Konsolosluğu ve Büyükelçiliği egemenlik yetkisini kendi iradesiyle sınırlama, ülkeye hangi yabancının hangi koşulda girebileceklerini belirleme hakkına sahiptir. Bu sebeple Norveç Konsolosluğu kişinin Norveç vizesi başvurusunu uygun görmemesi halinde reddedebilir. Norveç vizesi başvurularında Norveç Konsolosluğu’nun talep ettiği şartlardan bir veya birkaçının yerine getirilmemesi, belgelerin eksik veya hatalı olması, başvurunun ret alma olasılığını doğrudan etkilemektedir. Norveç vizeniz reddedilme durumu, Norveç’e olan seyahatinizin engellendiği anlamını taşımamaktadır. Norveç vize talebi reddedilen kişi Norveç vize başvurusunun reddine itiraz etme hakkına sahiptir. Norveç vizesi başvurusunda bulunan kişi gerekli evrakları doğru şekilde tamamlaması halinde tekrar vize başvurusunda bulunabilir. Vize Merkezi, başvuru sahibinin aynı zaman ve para kaybını yaşamaması için alanında uzman vize danışmanlarıyla yeni bir başvuruyu gerçekleştirmesine yardımcı olur.
Norveç Vizesi Red Sebepleri
Seyahat Belgelerinden kaynaklı Norveç Vize reddi
Norveç vizesi başvurusunda sunulan seyahat belgeleri güncel, orijinal, geçerliliği devam eder nitelikte olmalıdır. Norveç vizesi başvuru işlemleri için sunulan belgelerin eksik ya da sahte olması gibi durumlarda vize başvurusu Norveç vize reddi ile sonuçlanabilir.
Seyahat şartları ve seyahat amacından kaynaklı Norveç vizesi reddi
Norveç Konsolosluğu’na Norveç vizesi için başvuruda bulunan kişiler, yapacakları seyahatin amacını ve başvuru sahibinin söz konusu seyahate ilişkin şartları taşıdığını gösterir belgeler sunmalıdır. Norveç vizesi başvurularında seyahatin amacı ve şartlarına ilişkin kanıtlayıcı belgeler sunamayan ya da sunduğu belgeler inandırıcı bulunmayan kişilerin Norveç vizesi başvuruları Norveç vize reddi ile sonuçlanabilmektedir.
Örneğin; kişi Norveç’ya Aile ziyareti amacıyla seyahat ediyorsa Norveç’de ikamet eden yakınlarına ve yapacağı seyahatin şekline ilişkin belgeler sunmalıdır.
Kamu Güvenliği nedeniyle Norveç Vizesinin reddedilmesi
Norveç Vizesi başvurusunda bulunan kişinin belirlenen yasal çerçevede Schengen bölgesine üye ülkelerden biri ya da birkaçı için kamu düzeni, kamu sağlığı, güvenlik gibi konularda tehlikeli bulunması durumunda Norveç vizesi talebi reddedilir.
Kişinin ülkesine dönmesi konusunda şüphe oluşması
Norveç vizesi başvurusunda bulunan kişiler Norveç seyahatleri sona erdiğinde ülkeden ayrılacaklarını gösterir belgeler ibraz etmelidir. Norveç konsolosluğuna vize başvurusunda bulunan kişiler seyahatleri bittiğinde ülkelerine geri döneceklerini gösterir belgeler sunamadığı takdirde Norveç vizesi başvurusu reddedilebilmektedir.
Sağlık sigortası sebebiyle Norveç Vizesinin reddedilmesi
Norveç konsolosluğu ülkeye seyahat edecek kişilerden seyahat sürelerini kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırmasını talep etmektedir. Norveç vizesi başvurusunda geçerli ve konsolosluk tarafından belirlenen standartlara uygun Seyahat Sağlık Sigortası poliçesi ibraz edilmediği takdirde Norveç vizesi başvurusu Norveç vize reddi ile neticelenebilir.
Schengen Giriş yasağından kaynaklı Norveç vize reddi
Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerden herhangi birinin Schengen vizesi konusunda aldığı karar Schengen Bölgesi’ne üye diğer ülkeler açısından da bağlayıcı olabilmektedir. Schengen Bilgi Sisteminde (SIS) üye ülkelerden herhangi birine girişi yasak olduğuna dair kayıt bulunan kişilerin Norveç vize başvurusu reddi ile sonuçlanabilmektedir.
Ekonomik şartlardan kaynaklı Norveç vize reddi
Norveç vizesi başvurusunda bulunan kişiler, Norveç seyahatleri süresince ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik koşullara sahip olduklarını ve sahip oldukları gelirin yasal yollarla elde edildiğini gösterir belgeler sunmalıdır. Norveç Konsolosluğu Norveç vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat için yeterli maddi imkana sahip olmadığını ya da sahip olduğu maddi olanaklara yasal yollarla kavuşmasının mümkün olmadığına kanaat getirmesi durumunda, bu kişilerin Norveç vize başvurularını reddetmektedir.
Schengen vizesi süresinden kaynaklı Norveç vizesi reddi
Schengen vizesi 6 aylık süre içerisinde en fazla 90 gün konaklama hakkı veren bir vizedir. Norveç Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişi son 6 ay içerisinde Schengen Bölgesi’nde 90 gün konaklamış ise, kişi Norveç vize reddi ile karşılaşabilmektedir.